Torta Pasqualina

07.07.2010
Πίτα με αγκινάρες και παρμεζάνα από τη Γένοβα

Υλικά για 12 κομμάτια

  • 4 φύλλα χωριάτικα
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια μυζήθρα
  • 1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
  • 3 αβγά
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια αρακά
  • 10 καρδιές αγκινάρας ψιλοκομμένες
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 περίπου λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Βγάζουμε το κρεμμύδι από τη φωτιά και το μεταφέρουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τα τυριά, τον μαϊντανό, τον αρακά, τα αβγά και τις αγκινάρες και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο μας και τα σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα. Λαδώνουμε με πινέλο ένα ταψί και προσθέτουμε ένα φύλλο φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες του. Καλύπτουμε με ένα δεύτερο φύλλο, το οποίο λαδώνουμε επίσης. Απλώνουμε τη γέμιση σε όλη τη βάση της πίτας και στη συνέχεια σκεπάζουμε με τα δύο υπόλοιπα φύλλα, επαναλαμβάνοντας τη δια- δικασία. Διπλώνουμε τα πάνω με τα κάτω φύλλα και τα στρίβουμε γύρω γύρω στο ταψί. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και ραντίζουμε με λίγο λάδι τις άκρες του φύλλου. Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν τα φύλλα ροδοκόκκινο χρώμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ