Ντοματάκια γεμιστά με μοτσαρέλα αλά Pandespani

22.07.2010
Η Καπρέζε (Caprese), απ΄τις αγαπημένες μου σαλάτες, είναι εξαιρετική για να ανοίξει ένα δείπνο με δροσερή διάθεση που προβλέπεται να εξελιχθεί σε κόκκινους χρωματικούς και γευστικούς κώδικες.

Η Καπρέζε (Caprese), απ΄τις αγαπημένες μου σαλάτες, είναι εξαιρετική για να ανοίξει ένα δείπνο με δροσερή διάθεση που προβλέπεται να εξελιχθεί σε κόκκινους χρωματικούς και γευστικούς κώδικες. Η ιδανική μου Καπρέζε έχει -προφανώς- εκλεκτή μοτσαρέλα μπούφαλα πάνω σε ντομάτα εποχής με μεστή γεύση και παλιωμένο μπαλσάμικο με δάκρυα ελαιόλαδου να δημιουργούν μικρές απογειώσεις πάνω τους? Το υπόστρωμα της ρόκας, αν και όχι απαραίτητο κατ’ εμέ, είναι πάντα ευχάριστο, μια και συμπληρώνει την γευστική παλέτα... Πικρή και τραγανή η ρόκα, γλυκιά η οικεία ντομάτα, γλυκόξινο και αυθάδες το σνομπ μπαλσάμικο, υφάλμυρη και μαστιχωτή η σέξυ μοτσαρέλα ... Απλές υφές και γεύσεις που συντίθενται αρμονικά για να δημιουργήσουν γευστική ποίηση εύληπτη από κάθε ουρανίσκο.

Η μετάφραση της Καπρέζε σε ορεκτικό με τη λογική της μπουκιάς (amuse-bouche ή amuse-gueule σύμφωνα με τη γλώσσα της γαλλικής γαστρονομίας) είναι η ιδέα της απλής gourmet συνταγής που σας προτείνουμε σήμερα. Εύκολη, υγιεινή και ταυτόχρονα αναπάντεχη, γιατί η δημιουργικότητα του Pandespani βρήκε ένα τόσο δα μικρό μυστικό που κάνει τη διαφορά? Ένα τραγανό κρουτόν στη καρδιά της μπουκιάς, μακριά απ’ τα αδιάκριτα βλέμματα των καλεσμένων, δημιουργεί την έκπληξη στην υφή μιας λαχταριστής γεμιστής μίνι ντομάτας, συγκεντρώνοντας πάνω του όλη την ένταση της γεύσης της σάλτσας του μπαλσάμικο με το ελαιόλαδο (σας διαβεβαιώ ότι η ενστικτώδης αντίδραση των καλεσμένων έχει τεσταριστεί ενδελεχώς και τα σχόλια τους συμπίπτουν... Τυχαίο; Δεν νομίζω...).

Το παιχνίδι απογειώνεται όταν χρησιμοποιήσετε πέρα απο τα κλασικά κόκκινα ντοματίνια ή/και πομοντόρια, τα υπέροχα νουβό κίτρινα που κυκλοφορούν τελευταία στην αγορά? η γεύση τους είναι εξαιρετική (αυτά που δοκίμασα ήταν γλυκύτερα από κάθε ντοματάκι που είχα δοκιμάσει μέχρι σήμερα, με ελάχιστη από τη συνηθισμένη οξύτητα της κλασικής ντομάτας). Η μείξη των δύο χρωμάτων δημιουργεί μια πραγματικά ορεκτική πρόταση με ενδιαφέρουσα αισθητική άποψη, ως άλλωστε οφείλει για να ικανοποιεί τον καταπιεσμένο πλέον ευδαιμονισμό μας.

Υλικά
ντοματάκια κόκκινα (και κίτρινα) 2-3 κατ’ άτομο
μίνι μοτσαρελάκια σε αντίστοιχη ποσότητα
σάλτσα μπαλσάμικο (συμπυκνωμένο μπαλσάμικο, υπάρχει στα καλά σουπερμάρκετ, στις σάλτσες)
ελαιόλαδο
κρουτόν ολικής αλέσεως για σούπα (όσα τα ντοματάκια)
φρέσκα φύλλα βασιλικού
τριφτό αλάτι και πιπέρι

Ετοιμάζετε τα ντοματάκια: Ξεκινάτε τη διαδικασία την τελευταία μισή ώρα πριν καταναλωθούν... μην ανησυχείτε γιατί δεν παίρνει πάνω από 5-8 λεπτά. Κόβετε το καπάκι από τα ντοματάκια και με μικρό κουταλάκι αφαιρείτε τα σπόρια και τη σάρκα ώστε να μείνει μόνο το εξωτερικό κέλυφος. Βάζετε στον πάτο τους από ένα κρουτόν, πάνω στο οποίο ρίχνετε μια σταγόνα σάλτσα μπαλσάμικο και μια σταγόνα ελαιόλαδο.
Γεμίζετε τα ντοματάκια με μια μικρή μοτσαρέλα και την καπελώνετε με ένα φύλλο φρέσκου βασιλικού.
Σταθεροποιείτε την σύνθεση με μια οδοντογλυφίδα διαγώνια (χωρίς να περάσει από το κρουτόν) ώστε να πιάνεται εύκολα στο σερβίρισμα.
Σερβίρισμα: Toποθετείτε τα ντοματάκια σε πιατελίτσα, τρίβετε πάνω τους αλάτι και πιπέρι και σερβίρετε, παρατηρώντας τις εκφράσεις των καλεσμένων στην πρώτη μπουκιά... Τους έχετε κερδίσει απο χέρι!

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ