Πρασοκολοκυθόπιτα με αρωματικά χόρτα αλά Pandespani

09.07.2010
H παραδοσιακή πρασοκολοκυθόπιτα είναι απ’ τις αγαπημένες μου πίτες ειδικά όταν μοσχοβολάει δυόσμο και άνιθο αλλά αυτή εδώ είναι το κάτι άλλο!

H παραδοσιακή πρασοκολοκυθόπιτα είναι απ’ τις αγαπημένες μου πίτες ειδικά όταν μοσχοβολάει δυόσμο και άνιθο. Στην κλασική συνταγή προσθέτω τριμμένο καρότο για χρώμα κι ένα μείγμα κίτρινων τυριών (emmental ή gouda και ρεγκάτο), καμιά φορά και μοτσαρέλα (mozzarella) για πιο μαστιχωτή αίσθηση.

Είχα μέρες να μπώ στη κουζίνα με δημιουργική διάθεση και πολύ καιρό να φτιάξω πίτα. Μια βόλτα στη λαϊκή στάθηκε η αφορμή για την έμπνευση της συνταγής. Καθώς περιδιάβαζα τους πάγκους με τα φρέσκα λαχανικά που τα ήθελα όλα, ήρθε η ιδέα για μια διαφορετική πίτα, βασισμένη στην οικεία συνταγή, αλλά αντί για δυόσμο, τα υπέροχα αρωματικά χόρτα που βρήκα: μυρώνια και καυκαλήθρες...
"Γιατί όχι", σκέφτηκα και μπήκαν στο καλάθι, μαζί μ’ ένα φινόκιο που κέρδισε την προσοχή μου δείχνοντας πως ήθελε να συμπληρώσει το συνδυασμό...

Ο προβληματισμός για τα τυριά οδήγησε τελικά στη ρικότα (το αντίστοιχο ανθότυρο της Ιταλίας), ελαφριά και φίνα, στην οποία λίγο ρεγκάτο, για δέσιμο, ήταν αρκετό για να τονίσει την γεύση της πίτας. Το αποτέλεσμα: ιδαίτερα ενδιαφέρον γιατί προκύπτει ένα πιάτο ελαφρύ -ό,τι πρέπει για καλοκαίρι- αλλά αρωματικό... Ακριβώς αυτό που χρειάζεται ένα οικείο πιάτο για να σε ξενίσει ευχάριστα!
Άν πάντως, δεν βρείτε μυρώνια και καυκαλήθρες, η χρήση (2 κ.σ.) ξερού δυόσμου, (5-6 κλωναριών) άνιθου ή/και μάραθου θα σας δώσει ένα επίσης υπέροχο αποτέλεσμα.

Υλικά (για 8 άτομα)
3 μέτρια πράσα ολόκληρα σε λεπτές ροδέλες
3 μεσαία κολοκύθια σε λεπτές ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες
2 κανονικά καρότα στο τρίφτη
1/3 φινόκιο στο τρίφτη
3 κλωνάρια μυρώνια ψιλοκομμένα
3 κλωνάρια καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
φύλλο παραδοσιακό για πίτες έτοιμο (ψυγείου)
2 συσκευασίες 250γρ. ρικότα
150 γρ. τυρί ρεγκάτο
1/2 ποτήρι νερό
40 ml. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. γάλα
2 κ.σ. νιφάδες βρώμης

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε την γέμιση: Βάζετε ελάχιστο λάδι σε κατσαρόλα και σoτάρετε για 1 λεπτό το κρεμμύδι. Ρίχνετε μισό ποτηράκι νερό και το πράσο και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σε 4 λεπτά προσθέτετε τα υπόλοιπα χορταρικά και τα αφήνετε για άλλα 18-20 λεπτά να μαραθούν σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας κάθε τόσο. Τα αδειάζετε σε σουρωτήρι και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά και λίγο να κρυώσουν. Τα βάζετε σε μπολ μαζί με τη ρικότα, το ρεγκάτο, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύετε ώστε να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.

Στρώνετε την πίτα: Aλείφετε με λάδι ένα μεγάλο ταψί και βάζετε 3 φύλλα, λαδώνοντας ελαφρά το καθένα. Ρίχνετε την γέμιση και την απλώνετε ομοιόμορφα. Καλύπτετε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, που τα λαδώνετε με τον ίδιο τρόπο. Κόβετε την πίτα με ένα μαχαίρι σε κομμάτια με τρόπο της αρεσκείας σας (τετράγωνα ή ρόμβους), περνάτε το πάνω φύλλο με πινέλο βουτηγμένο στο γάλα και πασπαλίζετε με τις νιφάδες βρώμης.
Τοποθετείτε την πίτα στην κάτω σχάρα ή στο πάτωμα του φούρνου και την ψήνετε για 50 -60 λεπτά περίπου, μέχρι να ξεροψηθεί. Την βγάζετε και την αφήνετε τουλάχιστον μισή ώρα έξω απ’ το φούρνο πριν σερβίρετε.

Σημείωση: Ανάλογα με το φούρνο, ελέγξτε ποιά από τις δυο (κάτω) θέσεις είναι η καλύτερη, ώστε τα κάτω φύλλα της πίτας να ψηθούν καλά. Στους περισσότερους πάντως, φούρνους ενδείκνυται η τοποθέτηση του ταψιού στο "πάτωμα" του φούρνου ώστε η επαφή με τη θερμοκρασία να είναι άμεση.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ