Μουσακάς νηστίσιμος

04.04.2016

Υλικά:

  • 1 κιλό μελιτζάνες
  • 2 πακετάκια των 500 γραμ. φρέσκα μανιτάρια (διάφορα)
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 2 κ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 2 κ. σούπας ντομάτας ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ξύλο κανέλας γαλάτι-πιπέρι
  • 1 λίτρο ζωμό από μανιτάρια και έναν κύβο λαχανικών
  • 1 φακελάκι μανιταρόσουπα
  • 4 κ. σούπας φυτική μαργαρίνη
  • 4 κ. σούπας κορν - φλάουρ
  • αλάτι-πιπέρι
  • λίγη γαλέτα

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από την εξωτερική τους πλευρά και κόβουμε σε φέτες.

Γεμίζουμε ένα μπολ με νερό αλατισμένο και τις βάζουμε μέσα να ξεπικρίσουν για 1/2 ώρα.

Στραγγίζουμε και ψήνουμε σε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου αφού τις αλείψουμε με ελαιόλαδο.

Πλένουμε τα μανιτάρια, τα σκουπίζουμε και τα βάζουμε σε 1 λίτρο νερό να βράσουν για 8 λεπτά.

Σουρώνουμε και ανακατεύουμε στο καυτό νερό τον κύβο και τη μανιταρόσουπα.

Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε με λάδι τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα.

Μετά 5 λεπτά προσθέτουμε ντομάτα, καρότο, κανέλα, αλάτι, πιπέρι και αν μας αρέσει και λίγη σάλτσα σόγιας.

Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά περίπου και να πιει τα υγρά του. Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε σιγά σιγά το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας με το σύρμα.

Ρίχνουμε τον ζωμό των μανιταριών μέσα σιγά σιγά σαν κορδόνι, ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να πήξει η κρέμα και να μοιάζει σαν την μπεσαμέλ, απλώς θα είναι πιο διάφανη.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Παίρνουμε ταψάκι, στρώνουμε πρώτα τις μελιτζάνες σε όλη τη βάση, σκεπάζουμε με τα μανιτάρια, στρώνουμε και πάλι μελιτζάνες και τελειώνουμε με την μπεσαμέλ.

Ρίχνουμε λίγη γαλέτα σε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 3/4 της ώρας.

Είναι μια υπέροχη συνταγή που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε γεύση από την κανονική, μάλλον το αντίθετο!