Τι έχουμε:
- 1/2 πακέτο ριγκατόνι
- 3 αγκινάρες κατεψυγμένες ή φρέσκιες
- 10 φέτες-ροδέλες σαλάμι αέρος
- 3 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
- 1 ματσάκι ρόκα
- 5-6 φύλλα μαρουλιού
- 3 κουταλιές λάδι ελιάς
- τον χυμό από 1/2 λεμόνι
- αλάτι
Για τις αγκινάρες:
- τον χυμό από 2 λεμόνια
Τι κάνουμε:
Πρώτα ετοιμάζουμε τις αγκινάρες: αν είναι κατεψυγμένες, τις κόβουμε σε κομμάτια. Αν είναι φρέσκιες, τις καθαρίζουμε από τα εξωτερικά, σκληρά φύλλα, βγάζουμε με ένα κουταλάκι το χνούδι, από το κέντρο κάθε αγκινάρας και τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και τον χυμό των λεμονιών, για να μη μαυρίσουν.
Κατόπιν κόβουμε κάθε αγκινάρα σε 4 κομμάτια, τις πλένουμε και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, μαζί με 3 φλιτζάνια νερό, για να βράσουν για περίπου 15 λεπτά. Μόλις μαλακώσουν, τις στραγγίζουμε, τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις περιχύνουμε με το λάδι και τον χυμό του λεμονιού, ανακατεμένα.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον ζωμό των λαχανικών, μαζί με το αλάτι και μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τα ριγκατόνι και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Μέχρι να βράσουν τα ριγκατόνι, πλένουμε τα φύλλα της ρόκας και του μαρουλιού και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Κατόπιν, τα χονδροκόβουμε με τα δάχτυλά μας μέσα σε μια πιατέλα ή σε μια σαλατιέρα, ρίχνουμε από πάνω τα ριγκατόνι και στη συνέχεια βάζουμε το σαλάμι και τις αγκινάρες, μαζί με το λαδολέμονο. Ανακατεύουμε καλά ώστε να αναμειχθούν όλα τα υλικά και να πάει το λαδολέμονο παντού και σερβίρουμε.
Συμβουλή
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ποικιλία ζυμαρικών όπως κοχυλάκια, φαρφάλες και ένες.
Το κατάλληλο κρασί: Ασύρτικο.