Τάρτα με μπεσαμέλ και κολοκυθάκια

03.04.2009
Για να αποχαιρετήσουμε γευστικά το καλοκαιράκι!

Τι έχουμε:

  • 5-6 κολοκυθάκια
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας
  • βιτάμ για το ταψί

Για την μπεσαμέλ:

  • 6 κουταλιές βιτάμ
  • 6 κουταλιές αλεύρι
  • 4 φλιτζ. γάλα φρέσκο
  • 3 κολοκυθάκια
  • 1 κρεμμύδι
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τι κάνουμε:
Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Κατόπιν τρίβουμε στο μπλέντερ τα 3 κολοκύθια που θα βάλουμε στην μπεσαμέλ και κόβουμε τα υπόλοιπα κάθετα σε λωρίδες.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι, το πλένουμε, το σκουπίζουμε, το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το γάλα και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μη φουσκώσει το γάλα. Βάζουμε μια άλλη φαρδιά κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το βιτάμ και μόλις λιώσει βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα ή με το αναδευτήρι των αβγών, έως ότου γίνουν τα υλικά ένα ομοιογενές μείγμα. Κατόπιν αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα στην κατσαρόλα με το αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ώστε να διαλυθεί το αλεύρι και να μη σβολιάσει. Στη συνέχεια ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου γίνει το μείγμα μας μια λεία κρέμα, οπότε κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αμέσως μετά, προσθέτουμε στην μπεσαμέλ το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε, ώστε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Εν τω μεταξύ, βγάζουμε το φύλλο της σφολιάτας από το ψυγείο και το ανοίγουμε σε ορθογώνιο ή στρογγυλό σχήμα ( ανάλογα με το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε) επάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Κατόπιν το στρώνουμε σε ένα ταψί ή σε ένα πυρίμαχο σκεύος, αλειμμένο με το βιτάμ και με μια κουτάλα, απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα την μπεσαμέλ, προσέχοντας να μείνει ένα κενό περίπου 5 εκατοστών γύρω γύρω, μεταξύ της κρέμας και της άκρης του ταψιού. Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου που περισσεύουν προς το εσωτερικό του ταψιού, στρώνουμε τα κολοκύθια πάνω από την μπεσαμέλ, βάζουμε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο και αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 45 λεπτά.

Συμβουλή
Αγοράζουμε κολοκυθάκια λεπτά και μακριά για να έχουν οι λωρίδες καλύτερο οπτικό αοτέλεσμα.

Το κατάλληλο κρασί: Μαλαγουζιά.