Τιραμισού με παντεσπάνι

23.04.2009
Κανείς δεν θα του αντισταθεί

Τι έχουμε:

Για το παντεσπάνι:

  • 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΑΛΛΑΤΙΝΗ
  • 1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. γάλα ζεστό
  • 3 αβγά
  • 3 κουταλιές κακάο
  • 1 κουταλιά μπέικιν-πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 2 κουταλιές μαργαρίνη για το άλειμμα

Για την κρέμα:

  • 6 κρόκους αβγών
  • 6 μεγάλα φλιτζ. καφέ εσπρέσο
  • 2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 1/2 φλιτζ. τυρί κρέμα
  • 1/2 φλιτζ. νερό
  • 1 μικρό κουτί γάλα εβαπορέ
  • 2 ποτηράκια λικέρ

Για το γαρνίρισμα:

  • 1/2 φλιτζ. σοκολάτα σκόνη

Τι κάνουμε:

Πρώτα ετοιμάζουμε το παντεσπάνι:

Βάζουμε σε ένα μπολ τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να διογκωθούν.

Κατόπιν προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι Για Ολες τις Χρήσεις Αλλατίνη, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο, τη βανίλια και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα. Ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ώστε να γίνει το μείγμα ομοιογενές.

Προθερμαίνουμε το φούρνο, στους 170οC.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα αλειμμένη με τη μαργαρίνη και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 40 λεπτά. Κατόπιν βγάζουμε το παντεσπάνι από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε οριζόντια σε τρεις ίσες σε πάχος φέτες.

Ετοιμάζουμε την κρέμα.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να γίνουν αραιό σιρόπι.

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους, ρίχνοντας λίγο-λίγο το σιρόπι και χτυπάμε μέχρι να πάρουν όγκο και να ασπρίσουν. Κατόπιν ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε πάλι, έως ότου τα υλικά ομογενοποιηθούν. Σε ένα μπολ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, μέχρι να σφίξει και την προσθέτουμε στο μείγμα των αβγών, ανακατεύοντας καλά ώστε να ενωθούν τα υλικά.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τον καφέ, το γάλα, το λικέρ τα ανακατεύουμε καλά και βρέχουμε με αυτά τις φέτες παντεσπάνι.

Απλώνουμε με μια σπάτουλα μια στρώση κρέμας πάνω από τη μια φέτα παντεσπάνι και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, για δύο φορές ακόμη, φροντίζοντας να τελειώσουμε με μια λεπτή στρώση κρέμας.

Βάζουμε λίγη κρέμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και γαρνίρουμε στην επιφάνεια λωρίδες (βλ. φωτό).

Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά και λίγο πριν το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με τη σοκολάτα σε σκόνη.

Συμβουλή
Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε αντί για φόρμα να χρησιμοποιούμε ένα ορθογώνιο τσέρκι ζαχαροπλαστικής.

το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ κανέλας.