Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο

21.05.2009
Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι κάνοντας με το χέρι μας μια λακκούβα στο κέντρο.

Υλικά: για το φύλλο

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 280 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Υλικά για τη γέμιση:

  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό σπανάκι
  • 1/2 ματσάκι άνιθο
  • 1/2 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 1 μάτσο σέσκουλα
  • 1/2 ματσάκι παπαρούνες (φύλλα)
  • 2 αβγά
  • 3 κ.σ. γάλα φρέσκο
  • ελάχιστο αλάτι, αρκετό πιπέρι
  • 250 γρ. φέτα σκληρή βαρελίσια
  • 250 γρ. ανθότυρο
  • 1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο και 4 κ.σ. για το άλειμμα

Για το άνοιγμα των φύλλων:

  • γ1 αβγό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. γάλα
  • παπαρουνόσπορος

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι κάνοντας με το χέρι μας μια λακκούβα στο κέντρο. Εκεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το νερό και παίρνουμε το αλεύρι στο χέρι μας και ζυμώνουμε στη συνέχεια. Πρέπει η ζύμη μας να είναι μαλακή και εύπλαστη. Τη βάζουμε σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να μείνει για λίγο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Πλένουμε καλά τα χορταρικά βάζοντας 1 κ.σ. αλάτι στο πρώτο νερό για να φύγει το χώμα. Αφήνουμε για 10 και μετά βάζουμε καθαρό νερό με 1 κ.σ. ξίδι. Αφήνουμε για 5 λεπτά και αλλάζουμε το νερό ακόμη 3 φορές. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν και τα ψιλοκόβουμε αναμεμειγμένα. Τρίβουμε τη φέτα και τον ανθότυρο. Στύβουμε καλά τα χορταρικά με ελάχιστο αλάτι και προσθέτουμε τα αβγά λίγο χτυπημένα με το γάλα και τα τυριά. Ρίχνουμε αρκετό πιπέρι και ξεκινάμε το ζύμωμα των φύλλων.

Παίρνουμε κομματάκια ζύμης, αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο της κουζίνας μας και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλα. Δύο φύλλα για κάτω και 3 για επάνω είναι πολύ καλά. Μην ξεχνάτε να τα λαδώνετε ενδιάμεσα. Βάζουμε τα 2 φύλλα κάτω, ρίχνουμε τη γέμιση και με τη σπάτουλα την ισιώνουμε σε στρογγυλό ή ορθογώνιο ταψί Νο 30. Ανοίγουμε και άλλα 3 φύλλα που βάζουμε από πάνω γυρίζοντας σε ρολό ό,τι περισσεύει. Κτυπάμε το αβγό με το γάλα και το ελαιόλαδο και αλείφουμε το τελευταίο φύλλο.

Πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο και ψήνουμε για 20 στους 160ο αερόθερμο ή 180ο πάνω-κάτω. Βγάζετε την πίτα και όπως έχουν μαλακώσει τα φύλλα τα κόβουμε σε ρομβοειδή ή τετράγωνα κομμάτια.

Ξαναβάζετε στον φούρνο και ψήνετε για άλλη 1 ώρα.