Υλικά
Για τη γρανίτα:
- 1 φλιτζ. τσαγιού δυνατός μαύρος καφές
- 1 φλιτζ. τσαγιού κρύο νερό
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 φλιτζ. τσαγιού σιρόπι
- 1 φλιτζ. τσαγιού σαντιγί
Για το σιρόπι (για πολλές χρήσεις):
- 1 lt νερό
- 800 γραμμ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Για το σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 1 lt νερό και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη και το μείγμα πάρει βράση, σβήνετε τη φωτιά, απομακρύνετε το κατσαρολάκι και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.
Σημείωση: Θα χρησιμοποιήσετε μόνο 1 φλιτζ. από το σιρόπι, το υπόλοιπο θα το κρατήσετε για την επόμενη γρανίτα.
Για τη γρανίτα:
1. Ανακατεύετε σε ένα μπολ τον καφέ, το χυμό λεμονιού και το σιρόπι. Προσθέτετε και το κρύο νερό.
2. Βάζετε το μείγμα στην κατάψυξη και το αφήνετε περίπου 1 ώρα. Με ένα πιρούνι ανακατεύετε ξανά το μείγμα και το βάζετε πάλι στην κατάψυξη. Ανά μισάωρο Θα κάνετε το ίδιο πράγμα, δηλαδή θα βγάζετε το μείγμα από την κατάψυξη και θα το ανακατεύετε. Θα χρειαστεί να το κάνετε αυτό 4-5 φορές.
3. Σερβίρετε τη γρανίτα σε ψηλά ποτήρια και γαρνίρετε από πάνω με σαντιγί.