Γίγαντες με πάπρικα και πορτοκάλι

18.08.2016
Δύο καλοκαιρινές εκδοχές με γίγαντες, κλασική αξία στο οικογενειακό τραπέζι.

ΥΛΙΚΑ

• 250 γρ. γίγαντες
• 1 πιπεριά καυτερή κόκκινη
• 400 γρ. ντομάτα τριμμένη
• 1 ξυλαράκι κανέλας
• 1 κουτ. σούπας πάπρικα
• 1 κλωναράκι ρίγανη
• 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια + 3 ολόκληρες
• 3/4 φλιτζανιού λάδι
• 1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
• αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε τους γίγαντες αποβραδίς. Σουρώνουμε και τους βράζουμε χωρίς αλάτι για μία ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν. Σουρώνουμε και τους αφήνουμε στην άκρη. Τσιγαρίζουμε τα φετάκια του σκόρδου για 1 λεπτό σε μεγάλη κατατσαρόλα με 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, βάζουμε και τις σκελίδες, την πάπρικα, την καυτερή πιπεριά και συνεχίζουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τους γίγαντες, την ντομάτα, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (20-25 λεπτά). Στο τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, τη ρίγανη και το ξύσμα του πορτοκαλιού.

Επιμέλεια: Αλέξης Μίχας

Συνταγές από το Cook Book