ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
2 κιλά σπανάκι φρέσκο, κομμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ ή νυχάκι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ντομάτα κομμένη σε μικρά καρέ
2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
1 λεμόνι (τον χυμό του)
1/2 φλιτζάνι νερό χλιαρό
αλάτι
1 πρέζα μπούκοβο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το σπανάκι και το κόβουμε. Σοτάρουμε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το σπανάκι. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί και τότε ρίχνουμε την ντομάτα, το νερό και το ρύζι στην επιφάνεια του σπανακιού, χωρίς να ανακατέψουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 10 λεπτά. Μετά προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και μπούκοβο και ανακατεύουμε αφήνοντας να βράσει για 8-10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε χυμό λεμονιού.
Tip
Το σπανακόρυζο τρώγεται ζεστό ή κρύο, με περισσότερο λεμόνι αν θέλουμε και συνοδεύεται με τυρί φέτα ή με ελιές. Το σπανακόρυζο μπορεί να τοποθετηθεί επίσης στα πιάτα σαν βάση και από πάνω να σερβίρουμε κεφτεδάκια μπακαλιάρου ή ψαροκροκέτες.