1. Βγάζεις τη γαλοπούλα από το ψυγείο και την αφήνεις να πάρει θερμοκρασία δωματίου, αλλά όχι για πολύ, για να μην αναπτυχθούν βακτηρίδια. Αφαιρείς προσεκτικά τα εσωτερικά όργανα και καθαρίζεις επιμελώς το εσωτερικό της. Την καψαλίζεις εξωτερικά και την πλένεις πολύ καλά.
2. Βάζεις τη γέμιση (να έχει περίπου την ίδια θερμοκρασία με τη γαλοπούλα) στην κοιλότητα των ποδιών και όχι στο λαιμό ή στα σπλάχνα της. Γεμίζεις τα πόδια μόνο κατά τα 2/3, για να αφήσεις χώρο στη γέμιση να διογκωθεί και να ψηθεί καλά.
3. Αλείφεις και τρίβεις τη γαλοπούλα καλά, ώστε να μαλακώσει το κρέας της.
4. Τη δένεις χαλαρά με λευκό σπάγκο και την ψήνεις σε μεγάλο, «άνετο» ταψί, με χοντρό πάτο και ψηλά τοιχώματα.
Για τέλειο ψήσιμο
5. Αρχίζεις το ψήσιμο βάζοντας τα πόδια της προς το εσωτερικό του φούρνου, εκεί δηλαδή που έχει τη μεγαλύτερη θερμοκρασία. Ύστερα από μισή ώρα αρχίζεις να τη βρέχεις με τα υγρά του ταψιού, κάθε 25-30 λεπτά. Για να ξεροψηθεί η πέτσα, απόφυγε το βρέξιμο κατά το τελευταίο μισάωρο.
6. Για να διαπιστώσεις εάν έχει ψηθεί, πιέζεις το μπούτι από το κόκαλο προς τα κάτω ή βυθίζεις ένα αιχμηρό μαχαίρι στο σημείο όπου το μπούτι ενώνεται με τον κορμό της. Αν βγει καθαρό, διάφανο ζουμί, είναι έτοιμη. Αν το ζουμί βγει ροζ, θέλει λίγο ακόμη.
Έτοιμη για σερβίρισμα
7. Αφήνεις να κρυώσει λίγο και ξεκινάς το κόψιμο από τα μπούτια με προσεκτικές κινήσεις. Κατόπιν, συνεχίζεις με το στήθος.
8. Μετά το γεύμα, βάζεις αμέσως ό,τι απέμεινε από τη γαλοπούλα στο ψυγείο. Αν το ψητό μείνει για πολλή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, τα βακτηρίδια πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο και το κρέας καθίσταται επικίνδυνο.
Προσοχή! Η κατεψυγμένη γαλοπούλα πρέπει να αποψύχεται μέσα στο ψυγείο, υπολογίζοντας ότι ανάλογα με το βάρος της χρειάζονται 48-52 ώρες.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 125
Update: Δεκέμβριος 2015.