Μπρόκολο σουφλέ

08.02.2016
Με μπρόκολο, ντομάτα, βασιλικό, γραβιέρα, τσένταρ και έμενταλ, τρεις διαφορετικές συνταγές για ένα χορταστικό και γεμάτο θρεπτικές ουσίες πιάτο, ιδανικό για οικογενειακά τραπέζια ή για συγκέντρωση φίλων

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 1 κιλό μπρόκολο σε μπουκετάκια
  • 3 καρότα
  • 200 γρ. σύγκλινο σε κύβους

Για την κρέμα

  • 500 γρ. γάλα, ½ φλιτζάνι αλεύρι,
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο, 6 αβγά,
  • 1 σταγόνα λεμόνι, 1 φλιτζάνι γραβιέρα χοντροτριμμένη, αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση
Σε νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα μπουκετάκια από το μπρόκολο, τα ζεματίζουμε για 5' και σουρώνουμε. Pίχνουμε τα καρότα σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε, τα κόβουμε σε παχιές ροδέλες και τα μεταφέρουμε σε πυρέξ. Προσθέτουμε το σύγκλινο. Eτοιμάζουμε την

Κρέμα: Zεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2'. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα.Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Pίχνουμε σιγά σιγά τους κρόκους των αβγών και ανακατεύουμε. Xτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, ρίχνουμε το λεμόνι και ενσωματώνουμε σιγά σιγά τη μαρέγκα στην κρέμα. Προσθέτουμε το μπρόκολο και αδειάζουμε το περιεχόμενο στο πυρέξ. Ψήνουμε σε φούρνο στους 170°C για 45'.