Υλικά
- 1½ κιλό χταπόδι φρέσκο
- 1 φλιτζάνι ξίδι από κρασί
- 2 δαφνόφυλλα
- 10 κόκκους πιπέρι μαύρο
Για τη σαλάτα
- 250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1/4 φλιτζανιού άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
- 4 ραπανάκια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
- θρούμπι τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Βράζουμε το χταπόδι με το ξίδι, τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού για περίπου μία ώρα μέχρι να μαλακώσει. Το κόβουμε σε φέτες και πασπαλίζουμε με το θρούμπι και λίγο ελαιόλαδο. Ετοιμάζουμε τη σαλάτα: Βράζουμε τα φασόλια σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε απαλά, γαρνίρουμε με τις ροδέλες κρεμμυδιού και τα ραπανάκια και σερβίρουμε.
Tips
Μπορoύμε να προετοιμάσουμε το χταπόδι 3 μέρες νωρίτερα και να το διατηρήσουμε στο ψυγείο
Αν φτιάξουμε τη σαλάτα αρκετή ώρα πριν τη σερβίρουμε, θα βάλουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια την τελευταία στιγμή.