Kόβουμε 1 κιλό μελιτζάνες σε μεγάλους κύβους και τις σοτάρουμε στο τηγάνι σε δυνατή φωτιά με 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε ½ ποτήρι ελαιόλαδο. Προσθέτουμε στο τηγάνι ½ κιλό σαλιγκάρια, ½ κιλό ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά. Συμπληρώνουμε με 2 ποτήρια νερό. Mόλις πάρει βράση το νερό, προσθέτουμε 3/4 ενός νεροπότηρου ξινόχοντρο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να πιει το νερό του, σε χαμηλή πάντα φωτιά.