Υλικά
- 8-10 kg κατσικάκι ή αρνάκι
- 2 κιλά πλιγούρι χοντροκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- ½ κιλό συκωτάκια
- 3 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 750 γρ. χυμός ντομάτας
- 1 ξεφλουδισμένη ψιλοκομμένη ντομάτα
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- Ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού
- μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζ. λάδι
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 2 φλιτζάνια λευκό κρασί
- Χονδρό αλάτι και πιπέρι
- 200 gr μείγμα μπαχαρικών (μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, μπαχάρι, κανέλα και κύμινο)
- Κληματόβεργες για το ψήσιμο
Εκτέλεση
Πλένετε το αρνάκι με αλατισμένο νερό και τοποθετείτε το ψωμί στο λαιμό για να μη φύγει η γέμιση. Σοτάρετε σε λίγο λάδι και βούτυρο το κρεμμύδι με την ντομάτα, τα πράσα και το σκόρδο. Μόλις ροδίσουν προσθέτετε τα συκωτάκια, αφήνετε να σοταριστούν και σβήνετε με κρασί. Στη συνέχεια προσθέτετε το πλιγούρι, τον πελτέ (διαλυμένο σε λίγο νερό), το χυμό ντομάτας, το μείγμα μπαχαρικών, αλάτι και πιπέρι. Στρώνετε τις κληματόβεργες σε ένα μεγάλο ταψί και πάνω τους τοποθετείτε το αρνάκι. Γεμίζετε την κοιλιά του με τη γέμιση που έχετε ετοιμάσει και τη ράβετε. Αλείφετε με μείγμα μπαχαρικών και σάλτσα ντομάτας. Δένετε τα πόδια του αρνιού, βάζετε λίγο νερό στο ταψί και ψήνετε στο φούρνο. Σε τακτά διαστήματα να τοαλείφετε με βούτυρο.