Κολοκυθάκια γεμιστά με αβγολέμονο

20.08.2013

Yλικά

12 κολοκυθάκια μέτρια

350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 ποτήρι κρασιού ρύζι καρολίνα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο

1 ντομάτα μικρή τριμμένη

3 κουτ. σούπας + 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 ποτήρι ζωμό λαχανικών ή κότας

αλάτι, πιπέρι

Για το αβγολέμονο

2 αβγά (τους κρόκους τους)

2 λεμόνια (τον χυμό τους)

EKTEΛEΣH

Ανοίγουμε προσεκτικά τα κολοκυθάκια και τα αλατίζουμε. Ανακατεύουμε σε μπολ τα υπόλοιπα υλικά με τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο και γεμίζουμε τα κολοκυθάκια καλά. Βάζουμε τα κοτσάνια από τον μαϊντανό και λίγο από την ψίχα των κολοκυθιών στον πάτο μιας κατσαρόλας έτσι ώστε να μην αρπάξουν τα κολοκυθάκια κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Τοποθετούμε τα κολοκυθάκια προσεκτικά μέσα, περιχύνουμε με το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον ζωμό. Μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά περίπου. Ετοιμάζουμε το αβγολέμονο: Χτυπάμε σε μπολ τους κρόκους και ρίχνουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, ανακατεύοντας πάντα, προσθέτουμε λίγο λίγο ζεστό ζουμί από την κατσαρόλα. Οταν έρθουν σχεδόν στην ίδια θερμοκρασία, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 1 λεπτό ακόμη.

Συνταγή: Ηλίας Δεμιρτζόγλου