Βοδινό με μπίρα στην κατσαρόλα

04.07.2013

Yλικά

1½ κιλό βοδινό κρέας (από ουρά) κομμένο σε φέτες

250 γρ. μπέικον άκοπο

300 γρ. δαμάσκηνα ξερά (χωρίς το κουκούτσι)

2 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε φέτες

1 φλιτζάνι ζωμό κρέατος

1 λίτρο μπίρα

100 γρ. βούτυρο

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού θυμάρι

1 δαφνόφυλλο

1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

EKTEΛEΣH

Κόβουμε το μπέικον σε μεγάλους κύβους. Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε κατσαρολάκι και τα σκεπάζουμε με την μπίρα. Βάζουμε το σκεύος στη φωτιά και μόλις η μπίρα γίνει χλιαρή, το αποσύρουμε και αφήνουμε τα δαμάσκηνα να μουλιάσουν για μία ώρα περίπου. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το μισό βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας, γυρίζοντάς το για να κοκκινίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το μπέικον και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Βάζουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε για 3 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε τον ζωμό κρέατος, τα μυρωδικά, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοψήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για μία ώρα. Ρίχνουμε την μπίρα μαζί με τα δαμάσκηνα, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για μία ώρα και 45 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας πού και πού. Οταν μαλακώσει το κρέας, το αφαιρούμε μαζί με τα δαμάσκηνα από την κατσαρόλα, αφήνοντας μόνο τη σάλτσα. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το αναμειγνύουμε με το κορν φλάουρ σε μπολάκι. Το προσθέτουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ξαναβάζουμε το κρέας με τα δαμάσκηνα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Συνταγή: ΕΦΗ ΓΙΑΛΟΥΣΗ