Παξιμαδάκια με πορτοκάλι

24.02.2014
Βάζουμε σε μπολ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη σόδα και τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ξύσμα, το κονιάκ και το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα αμύγδαλα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 30 τεμάχια
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροτριμμένα
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 πορτοκάλι βιολογικό (το ξύσμα του)
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό σόδα
  • 2 κουτ. γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ

EKTEΛEΣH
Βάζουμε σε μπολ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη σόδα και τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ξύσμα, το κονιάκ και το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα αμύγδαλα. Ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και πλάθουμε 5 μπαστούνια. Τα χαράζουμε απαλά από πάνω (να μην κοπούν μέχρι κάτω) και ψήνουμε για 25 περίπου λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο τα μπαστούνια και τα κόβουμε έως κάτω στα σημεία όπου είχαμε κάνει πριν τις χαρακιές. Τα γυρίζουμε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και τα ξαναβάζουμε στον φούρνο στους 140°C για περίπου μισή ώρα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε κουτί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ