Αρτος

03.06.2013
Αναμειγνύουμε σε μπολ το νερό, τη μαγιά, το γάλα, το βούτυρο και το αλάτι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γλυκάνισο, τα αβγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ανακατεύουμε ξανά και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 3 ώρες
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 καρβέλια
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 4 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
  • 1½ κουτ. σούπας μαγιά ξηρή
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κουτ. γλυκού γλυκάνισο ή μαραθόσπορο χοντροτριμμένο
  • 3 αβγά χτυπημένα
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκάλι
  • 1/4 κουτ. γλυκού μαχλέπι τριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα τριμμένη

Για την επικάλυψη

  • 1/4 φλιτζανιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κουτ. σούπας σουσάμι

EKTEΛEΣH
Αναμειγνύουμε σε μπολ το νερό, τη μαγιά, το γάλα, το βούτυρο και το αλάτι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γλυκάνισο, τα αβγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ανακατεύουμε ξανά και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο. Ρίχνουμε και το μπέικιν πάουντερ συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και τη ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο μπολ και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Τη βγάζουμε από το μπολ, την τοποθετούμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρώς για 30 δευτερόλεπτα. Τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια και τους δίνουμε το τελικό σχήμα. Μεταφέρουμε σε αλευρωμένο ταψί και τα σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για μία ώρα. Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Βάζουμε τα ψωμιά στον φούρνο και τα ψήνουμε για 35-40 λεπτά. Aλείφουμε αμέσως με το βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ