Σαλάτα χταπόδι με πιπεριές και πετιμέζι

04.07.2013

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 45-50 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Υλικά

  • 1 χταπόδι (1 κιλού περίπου)
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 1 ποτήρι κρασί γλυκό
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 ποτήρι νερό
  • 10 κόκκους πιπέρι μαύρο
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 ντομάτα κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 κουτ. σούπας καππαρόφυλλα
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • αλάτι (ελάχιστο), πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το χταπόδι, το βάζουμε χωρίς νερό μέσα σε μικρή κατσαρόλα, σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βγάλει τα υγρά του. Μόλις αρχίσει να βράζει και να αλλάζει χρώμα, ρίχνουμε το κρασί, το ξίδι, το κρεμμύδι και τους κόκκους του πιπεριού και του μπαχαριού. Βράζουμε για περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Βγάζουμε το χταπόδι, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο. Το κόβουμε σε κομμάτια και το ανακατεύουμε σε μπολ σαλάτας με τις πιπεριές, την ντομάτα και τα καππαρόφυλλα. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το πετιμέζι ελαφρώς χτυπημένα.

Tip: Για να μην κατσαρώνουν τα πλοκάμια του χταποδιού στο βράσιμο, θα πρέπει να κάνουμε εγκοπές με κοφτερό μαχαίρι στα νεύρα που βρίσκονται στο κάτω μέρος τους.