ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα και 10 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8-10 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια
Υλικά
- 2 λίτρα γάλα πλήρες
- 8 αβγά
- 750 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 2 βανίλιες
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 1 πρέζα αλάτι
- 500 γρ. φύλλο κρούστας
- βούτυρο και λίγο ηλιέλαιο για το άλειμμα των φύλλων
Για το σιρόπι
- 2½ ποτήρια νερό
- 750 γρ. ζάχαρη
- 1/2 λεμόνι
- 1 βανίλια
Εκτέλεση
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών. Στη συνέχεια, χτυπάμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη. Ανακατεύουμε σιγά σιγά το γάλα με το σιμιγδάλι και το ρίχνουμε σταδιακά στα αβγά που έχουμε χτυπήσει με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τις βανίλιες και την υπόλοιπη ζάχαρη. Βάζουμε σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο ανακατεύοντας. Αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε τα ασπράδια με μία πρέζα αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Ανακατεύουμε προσεκτικά τη μαρέγκα στην κρύα κρέμα. Στρώνουμε τα μισά φύλλα από κάτω, αλείφοντάς τα ένα ένα με το βούτυρο. Ρίχνουμε την κρέμα και τελειώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Κρατάμε ένα φύλλο για να βάλουμε από πάνω. Αφού χαράξουμε το γλυκό σε φαρδιές λωρίδες (όχι μπακλαβαδωτά) και αλείψουμε από πάνω με βούτυρο, στρώνουμε το τελευταίο φύλλο και το αφήνουμε αβουτύρωτο. (Το τελευταίο φύλλο το βάζουμε για να προστατεύσουμε το γλυκό και για να πάρει ένα ωραίο λευκοκίτρινο χρώμα χωρίς να καεί. Δεν το χαράζουμε). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10 λεπτά και μετά για μία ώρα στους 180°C. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Αφαιρούμε το τελευταίο φύλλο. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του για 5-7 λεπτά και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο γαλακτομπούρεκο εκεί όπου έχουμε χαράξει φροντίζοντας να πάει παντού. Το αφήνουμε για 2 ώρες να δέσει και έπειτα το κόβουμε.
Συνταγή: Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: Παύλος Τσοκουνογλου