Παστίτσιο με κιμά & μπεσαμέλ γιαουρτιού

14.11.2012
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 1½ ώρα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ: 6-8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

* 1 πακέτο μακαρόνια χοντρά

* 400 γρ. παρμεζάνα ή γραβιέρα τριμμένη

* 2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λεπτές φέτες

* λάδι για το τηγάνισμα

Για τον κιμά

* 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

* 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

* 1 κουτ. σούπας βούτυρο

* 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο

* 1 φλιτζάνι ντομάτα τριμμένη χωρίς τη φλούδα και τα σπόρια

* 1 κουτ. σούπας ζάχαρη

* 1 ξυλαράκι κανέλας

* 2 δαφνόφυλλα

* 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

* αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ γιαουρτιού

* 1 κουτ. σούπας βούτυρο

* 3 κουτ. σούπας αλεύρι

* 500 γρ. γιαούρτι

* 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

* 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο

* 3 αβγά

* αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

EKTEΛEΣH

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά το γιαούρτι.

Αναμειγνύουμε μέχρι να πήξει ελαφρώς το μείγμα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα και το μοσχοκάρυδο. Βράζουμε τα μακαρόνια al dente σε μπόλικο αλατισμένο νερό.

Σουρώνουμε, τα ραντίζουμε με μία κουταλιά σούπας λάδι, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε καυτό λάδι, τις τοποθετούμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και τις αφήνουμε στην άκρη. Σοτάρουμε τον κιμά με το λάδι και το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να ξανθύνει.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε και την ντομάτα, τη ζάχαρη, το ξυλαράκι κανέλας, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.

Συμπληρώνουμε με λίγο βραστό νερό, ίσα να σκεπάσει τον κιμά. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να σωθούν τα υγρά του.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με 300 γρ. παρμεζάνα και 5 κουταλιές μπεσαμέλ και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί ή πυρέξ. Απλώνουμε πάνω τον κιμά, σκεπάζουμε με τις μελιτζάνες, πασπαλίζοντας τυρί ανάμεσα.

Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ και ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Η μελιτζάνα αλλάζει τη συνταγή

Η προσθήκη της μελιτζάνας προσφέρει έναν συνδυασμό παστίτσιου και μουσακά. «Δύο σε ένα», λοιπόν, με την μπεσαμέλ του γιαουρτιού να δίνει μια βελούδινη υφή στο σύνολο. Τα μακαρόνια πρέπει να είναι «μελωμένα», για αυτό τους βάζουμε μπόλικη μπεσαμέλ και τυρί ανάμεσα.

Εφη Γιαλουση