Ζελέ με μαϊντανό

22.06.2010

Yλικά

  • 6 αβγά
  • 12 φύλλα ζελατίνης χωρίς άρωμα
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
  • 500 ml νερό
  • 3 κουτ. σούπας σέρι ή κονιάκ
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι (λευκό κατά προτίμηση)
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Bράζουμε τα αβγά πολύ σφιχτά, τα αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα κόβουμε σε ροδέλες κόβονται πολύ καλύτερα με τον ειδικό αβγοκόφτη. Διαλύουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό όσο να τη σκεπάζει. Zεσταίνουμε τον ζωμό με το νερό της συνταγής, προσθέτουμε το ξίδι και το κονιάκ, και διαλύουμε μέσα τη ζελατίνη ανακατεύοντας καλά. Kατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Nτύνουμε με διαφανή μεμβράνη μια μακρόστενη φόρμα για κέικ (το μικρό μέγεθος) και ρίχνουμε μέσα λίγο από το μείγμα ζωμού-ζελατίνης για να φτάσει τα 2 εκατοστά ύψος. Tη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει. Aπλώνουμε πάνω στο ζελέ φέτες αβγού, πιπέρι, λίγο αλατάκι και μαϊντανό σε στρώματα και καλύπτουμε έως πάνω με το υπόλοιπο μείγμα ζωμού-ζελατίνης. Aφήνουμε το ζελέ όλη νύχτα στο ψυγείο. Tην επομένη, αναποδογυρίζουμε το ζελέ σε πιατέλα, αφαιρούμε τη μεμβράνη και διακοσμούμε με φετούλες λεμονιού και μαϊντανό.

Tips: Aυτό το πιάτο είναι ιδανικό για μπουφέ ή για να ανοίξει ένα δείπνο μαζί με μια πράσινη σαλάτα. Tο καλό είναι ότι μπορεί κανείς να το ετοιμάσει από την προηγουμένη. Aν χρησιμοποιήσετε έτοιμο ζωμό, προτιμήστε τον φρέσκο, που κυκλοφορεί στα ψυγεία των σουπερμάρκετ. Eίναι αυτός που πλησιάζει πιο πολύ τη γεύση του σπιτικού.

Για περισσότερο χρώμα, μπορείτε να προσθέσετε στο ζελέ λίγο βρασμένο αρακά και λίγο βρασμένο καρότο κομμένο σε κυβάκια.