Τάρτα με χαλούμι, σύκο και προσούτο

09.08.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα και 10 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Υλικά

800 γρ. κρεμμύδια καθαρισμένα & κομμένα σε λεπτές φέτες

200 γρ. χαλούμι κομμένο σε μικρούς κύβους

1 φύλλο ζύμης κουρού

3 κουτ. σούπας βούτυρο

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

4 σύκα ξερά ψιλοκομμένα

6 κουτ. σούπας ξίδι λευκό

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού φασκόμηλο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι καυτερό

8 φέτες προσούτο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 30 εκατοστών. Στρώνουμε το φύλλο προσεκτικά στη βάση και στα τοιχώματά της. Τοποθετούμε πάνω στο φύλλο φασόλια ή ρύζι για να μην φουσκώσει στο ψήσιμο και ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Παράλληλα, φτιάχνουμε τη γέμιση: Τσιγαρίζουμε σε ρηχή κατσαρόλα τα κρεμμύδια μαζί με το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το ξίδι. Βγάζουμε την ψημένη ζύμη από τον φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια ή το ρύζι που χρησιμοποιήσαμε και στρώνουμε τα σύκα, το φασκόμηλο, αλάτι και πιπέρι. Απλώνουμε το μείγμα των κρεμμυδιών στην ταρτιέρα, προσθέτοντας το χαλούμι. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Βγάζουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να γίνει χλιαρή, γαρνίρουμε με το προσούτο και σερβίρουμε.