Υλικά για 4 άτομα
- 4 μπούτια κόκκορα ξεκοκαλισμένα
- 1 φλιτζάνι ψωμί τριμμένο
- 250 γρ. συκωτάκια πουλιών
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
- 50 γρ. καρυδόψιχα
- ½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι σε κομμάτια
- ½ φλιτζάνι γραβιέρα Πάρου σε κομμάτια
- 2 μήλα (1 σε κύβους + 1 σε φέτες)
- 1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
- ελάχιστο γαρίφαλο τριμμένο
- 1 ποτηράκι κρασί
- ½ λίτρο ζωμό κότας
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αλατοπιπερώνουμε τα μπουτάκια. Σοτάρουμε με το βούτυρο σε τηγάνι τα συκωτάκια, προσθέτουμε το ψωμί, την καρυδόψιχα και το μήλο σε κύβους, το μπαχάρι και το γαρίφαλο, αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, αποσύρουμε, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και τη γραβιέρα, ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα μπουτάκια. Τα ράβουμε ή τα τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη. Βράζουμε σε κατσαρόλα τον ζωμό κότας μαζί με τα μπουτάκια. Αποσύρουμε, σουρώνουμε τον ζωμό και κρατάμε λίγο. Βάζουμε και τα μπουτάκια στον φούρνο με λίγο ζωμό και βούτυρο να πάρουν χρώμα. Ψήνουμε και το μήλο που έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες. Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο ένα μπουτάκι σε φέτες, γαρνίρουμε με τα ψητά μήλα και συνοδεύουμε με πιλάφι.
ΣΗΜ.: Ο όρος «πατούδο» ή «πατίδο» δηλώνει τη γέμιση. Στην Πάρο έβραζαν ολόκληρο κοτόπουλο γεμιστό και με τον ζωμό έκαναν σούπα ή πιλάφι.