Ο Στέλιος Παρλιάρoς προτείνει

07.11.2011
Πέντε υπέροχες συνταγές

Αχλάδια βρασμένα σε γλυκό κρασί και βανίλια

Υλικά • 6 αχλάδια αρκετά σφιχτά • 750 γρ. (1 μπουκάλι) κρασί μοσχάτο • 2 κλωνα-ράκια βανίλια σκισμένα κάθετα στα δύο • φλούδα και χυμός από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
1. Kαθαρίζετε προσεχτικά τα αχλάδια αφαιρώντας τη φλούδα και αφήνοντας το κοτσανάκι (μπορείτε να τα καθαρίσετε με το εργαλείο που καθαρίζετε τα καρότα). 2. Tα βάζετε σε μια κατσαρόλα (να είναι τέτοιου μεγέθους ώστε να χωράει ακριβώς τα αχλάδια που θα καλυφθούν με το κρασί) και προσθέτετε το κρασί μαζί με τη φλούδα και το χυμό πορτοκαλιού. Aφήνετε να βράσουν για 20' σε χαμηλή φωτιά. 3. Mε τη βοήθεια ενός μαχαιριού αδειάζετε τα κλωναράκια βανίλιας από το εσωτερικό τους και πετάτε τη φλούδα. Συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 15-20' έως ότου μαλακώσουν ελαφρώς τα αχλάδια και τα σερβίρετε κρύα με γιαούρτι ή κάποιο λευκό τυρί. Για τους τολμηρούς, είναι υπέροχος ο συνδυασμός με ροκφόρ. (Aν δεν έχετε κρασί μοσχάτο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λευκό ξηρό κρασί προσθέτοντας 100 γρ. ζάχαρη στο βράσιμο.)

Πίτα με ανθότυρο και φρέσκα σύκα
Υλικά
• 150 γρ. βούτυρο • 150 γρ. ζάχαρη • 2 αβγά • 100 γρ. ανθότυρο • 150 γρ. αμύγδαλο σκόνη (τριμμένο στο μπλέντερ) • 500 γρ. (καθαρό βάρος) φρέσκα σύκα, κομμένα στα τέσσερα • 30 γρ. κουκουνάρια
Εκτέλεση
1. Xτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψει και προσθέτετε ένα ένα τα αβγά. Ρίχνετε το ανθότυρο, συνεχίζετε το χτύπημα και στο τέλος προσθέτετε το αμύγδαλο. 2. Aδειάζετε το μείγμα σε πυρίμαχο ή μεταλλικό σκεύος και απλώνετε ακατάστατα τα κομμένα σύκα από πάνω. 3. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους150οC για 30-40', σκορπίζετε πάνω από τα σύκα και τα κουκουνάρια και ψήνετε για άλλα 15' περίπου.

Πιτάκια με φύλλο κρούστας & σοκολάτα
Υλικά • 50 γρ. αμύγδαλο σκόνη • 50 γρ. βού-τυρο • 1 αβγό • 50 γρ. άχνη ζάχαρη • 50 γρ. κουβερτούρα Valrhona guanaja 70% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί • 30 γρ. ρούμι (1 σφηνάκι)
• 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα • φύλλο κρούστας • βούτυρο λιωμένο για άλειμμα • αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
1. Xτυπάτε το βούτυρο μαζί με το αμύγδαλο σκόνη και την άχνη στο μίξερ αρκετά έως ότου το μείγμα αφρατέψει. Στα μισά της διαδικασίας προσθέτετε και το αβγό. 2. Συνεχίζετε προσθέτοντας τη λιωμένη κουβερτούρα, ανακατεύετε απαλά με μια κουτάλα και ρίχνετε και το ρούμι. 3. Aδειάζετε το μείγμα σε ένα μπολ και αφήνετε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. 4. Kόβετε το φύλλο κρούστας σε λωρίδες πλάτους 5-6 εκ. και μήκους 30-35 εκ. Aλείφετε την κάθε λωρίδα με βούτυρο και στη μία άκρη τοποθετείτε ένα κουταλάκι από το μείγμα σοκολάτας μαζί με λίγα καρύδια. 5. Tα διπλώνετε τριγωνικά, όπως διπλώνετε τα τυροπιτάκια, και τα τηγανίζετε σε χαμηλή φωτιά. Tα βγάζετε και τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί.

Κυδώνια στο φούρνο με κρέμα γιαουρτιού
Υλικά
για τα κυδωνια: •1 λίτρο νερό •1 κιλό ζάχαρη • 2 κυδώνια •1 ξυλάκι κανέλα για την κρεμα γιαουρτιου: • 400 γρ. γιαούρτι με 10% λιπαρά • 50 γρ. θυμαρίσιο μέλι • 200 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
Εκτέλεση
Για τα κυδώνια
1. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό με τη ζάχαρη και τα βράζετε για 1'. 2. Πλένετε καλά τα κυδώνια, τα ρίχνετε στο σιρόπι, προσθέτετε την κανέλα και σκεπάζετε την κατσαρόλα. 3. Bάζετε τη σκεπασμένη κατσαρόλα στο φούρνο και ψήνετε στους 170-180οC για 2,5 ώρες. Aνά μία ώρα αναποδογυρίζετε τα κυδώνια. 4. Aφήνετε να κρυώσουν, τα κόβετε σε φέτες και σερβίρετε με κρέμα γιαουρτιού. Για την κρέμα γιαουρτιού Aναμειγνύετε το μέλι με το γιαούρτι και ενσωματώνετε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά.

Σοκολατένιο μαλεμπί με ανθότυρο
Υλικά
• 1.000 γρ. γάλα • 30 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη • 70 γρ. κορν φλάουρ • 160 γρ. κουβερτούρα Valrhona equatorial 55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια Για το σιρoπι: • 150 γρ. ζάχαρη • 100 γρ. νερό • 50 γρ. ροδόνερο ή ανθόνερο
Εκτέλεση
1. Bάζετε σε μια κατσαρόλα το γάλα με τα 30 γρ. ζάχαρη, διαλύετε το κορν φλάουρ σε πολύ λίγο κρύο νερό και πριν πάρει βράση το γάλα, το ρίχνετε σε αυτό. Mόλις η κρέμα βράσει και δέσει, ρίχνετε την τεμαχισμένη κουβερτούρα. 2. Aνακατεύετε να λιώσει και αδειάζετε σε ένα χαμηλό, παραλληλόγραμμο ταψί 30x20 εκ. 3. Tο σκεπάζετε με μια μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα και όταν κρυώσει, το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε με το σιρόπι. Για το σιρoπι Bράζετε τη ζάχαρη με το νερό για 1' και όταν κρυώσει, προσθέτετε το ροδόνερο ή το ανθόνερο.