Το παλικάρι της φακής (με καπνιστό σολομό)

27.05.2010
Ο σεφ Χριστόφορος Πεσκιας, προτείνει:

Ο σεφ Χριστόφορος Πεσκιας, Προτεινει: Το παλικαρι της φακής (με καπνιστό σολομό)

Yλικά για 4 άτομα:
—150 γρ. πλιγούρι ψιλό
—70 γρ. φακές
—150 γρ. ζωμός κότας ή λαχανικών
—4 ντομάτες
—4 αγγούρια
—2 κρεμμύδια
—1 καρότο
—1 ματσάκι μαϊντανός
—1 ματσάκι σχοινόπρασο
—1 ματσάκι δυόσμος
—χυμός από 2 λεμόνια
—100 γρ. καπνιστός σολομός
—ελαιόλαδο
—αλάτι
—φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το dressing γιαουρτιού:
—50 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
—50 γρ. γιαούρτι πρόβειο
—χυμός από 1 λεμόνι
—φύλλα δυόσμου
—1 σκελίδα σκόρδο
—ελαιόλαδο

Eκτέλεση: 1. Bράζετε τις φακές σε μια μεσαία κατσαρόλα προσθέτοντας ένα καρότο και ένα κρεμμύδι κομμένα στη μέση, μία σκελίδα σκόρδο κι ένα φύλλο δάφνης. 2. Ψιλοκόβετε ένα κρεμμύδι και το τσιγαρίζετε σε λίγο ελαιόλαδο. 3. Προσθέτετε το πλιγούρι και τον ζωμό και αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι. 4. Tοποθετείτε το πλιγούρι και τις φακές σε μια μπασίνα. 5. Προσθέτετε τις ντομάτες και τα αγγούρια κομμένα σε κύβους, τα αρωματικά βότανα ψιλοκομμένα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 6. Aφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. Για το dressing χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά σε δυνατή ταχύτητα. Για το σερβίρισμα τοποθετείτε στο πιάτο 3-4 κουταλιές από το μείγμα, καλύπτετε με φέτες καπνιστού σολομού και ρίχνετε λίγο από το dressing.