ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ, ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ

12.01.2011

Yλικά

Για τη ζύμη

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. αλεύρι
  • 1 αβγό

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 180 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 170 γρ. κουβερτούρα
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 180 γρ. αλεύρι
  • 4 ασπράδια αβγών
  • 200 γρ. καρύδια
  • 160 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 130 γρ. ρούμι μαύρο ή κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Κόβουμε τα δαμάσκηνα στη μέση και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για μισή ώρα στο ρούμι. Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά της τάρτας μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για τάρτα και απλώνουμε με τα δάχτυλα τη ζύμη ομοιόμορφα στα τοιχώματα και τον πάτο της. Λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Κατεβάζουμε από το μπεν μαρί και προσθέτουμε το αλεύρι, την άχνη, την κανέλα, τα δαμάσκηνα (αφού τα έχουμε στραγγίξει) και τα καρύδια χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, μόλις σφίξουν προσθέτουμε την κοινή ζάχαρη, και ενσωματώνουμε με σπάτουλα και με απαλές κινήσεις τη μαρέγκα στο μείγμα της σοκολάτας. Μεταφέρουμε το μείγμα στη βάση της τάρτας αφού προηγουμένως τρυπήσουμε παντού τον πάτο με πιρούνι. Ψήνουμε στους 170°C για 50 λεπτά.

Tip: H ζύμη στην τάρτα δεν χρειάζεται ψήσιμο από πριν. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος δούμε ότι το γλυκό φουσκώνει σε ορισμένα σημεία, απλώς τα τρυπάμε με πιρούνι για να επανέλθουν.