Ο "πατέρας" του τιραμισού, ο γνωστός Ιταλός ζαχαροπλάστης Roberto Linguanotto, απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών μετά από μακροχρόνια ασθένεια. Η απώλεια του έχει προκαλέσει θλίψη στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής σε όλο τον κόσμο.
Ο Linguanotto, ο οποίος είχε κερδίσει το παρατσούκλι «πατέρας του τιραμισού», δημιούργησε το διάσημο γλυκό τη δεκαετία του 1970, ενώ εργαζόταν στο εστιατόριο Alle Beccherie στο Τρεβίζο της βόρειας Ιταλίας. Σύμφωνα με την παράδοση, η έμπνευση προήλθε από μια τυχαία κίνηση όπου έριξε μασκαρπόνε σε ένα μπολ με ζάχαρη και αυγά. Αργότερα, με τη βοήθεια της Alba di Pillo-Campeol, της συζύγου του ιδιοκτήτη του εστιατορίου, τελειοποίησαν τη συνταγή, προσθέτοντας μπισκότα σαβαγιάρ βουτηγμένα σε εσπρέσο.
Η ιστορία πίσω απο την δημιουργία του τιραμισού
Το γλυκό, φτιαγμένο από έξι μόνο υλικά – αυγά, σαβαγιάρ, ζάχαρη, μασκαρπόνε, καφέ και κακάο, αρχικά ονομάστηκε «Tirame Sù», που σημαίνει «Σήκωσέ με». Σύντομα έγινε το αγαπημένο επιδόρπιο των πελατών του Beccherie. Η συνταγή δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1983 σε ένα γαστρονομικό περιοδικό από το Τρεβίζο. Το τιραμισού γρήγορα διαδόθηκε στη Βενετία, σε όλη την Ιταλία και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο. Από τη δεκαετία του 1990, το γλυκό αυτό περιλαμβάνεται στο μενού εστιατορίων διεθνώς.
Ο κυβερνήτης του Βένετο, αναφερόμενος στον θάνατο του Linguanotto, δήλωσε: «Συμμετέχω στο πένθος για την απώλεια του Roberto Linguanotto, ο οποίος άφησε το στίγμα του στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής. Σήμερα, το τιραμισού είναι μια τεράστια γαστρονομική επιτυχία που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο και η αξία της ανήκει τόσο στη μαεστρία του Linguanottο όσο και στην επιθυμία του να κάνει την σπεσιαλιτέ μας μοναδική και απαράμιλλη, προάγοντας το τιραμισού σε ένα εθνικό και διεθνές επιδόρπιο».