Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια σημαντική υπενθύμιση ότι οι αγώνες των γυναικών δεν ανήκουν στο παρελθόν αλλά συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Δεν πρόκειται απλά για μια γιορτή λουλουδιών και ευχών, αλλά για μια ημέρα που τιμούμε τις γυναίκες που πάλεψαν και συνεχίζουν να παλεύουν για ισότητα, δικαιώματα και ελευθερία.
Από την επιστήμη και την πολιτική μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τέχνη, αμέτρητες γυναίκες έχουν γράψει ιστορία με τις πράξεις και τη φωνή τους. Κάποιες έμειναν γνωστές παγκοσμίως, άλλες έδρασαν σιωπηλά, αλλά όλες έβαλαν ένα λιθαράκι για να δημιουργηθεί ένας πιο δίκαιος κόσμος.
Marie Curie (1867-1934) – Η γυναίκα που άνοιξε τον δρόμο στην επιστήμη
Όταν ακούμε το όνομα Marie Curie, το μυαλό μας πάει αμέσως στη λέξη επιστήμη. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ και η μοναδική στην ιστορία που έχει κερδίσει δύο σε διαφορετικές επιστήμες (Φυσική και Χημεία).
Η Curie δεν είχε εύκολη ζωή. Σε μια εποχή όπου οι γυναίκες δεν είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση, έφυγε από την Πολωνία και πήγε στη Γαλλία για να σπουδάσει. Παρά τα τεράστια εμπόδια, ανακάλυψε τα ραδιενεργά στοιχεία ράδιο και πολώνιο, ενώ το έργο της στην ραδιενέργεια άλλαξε την πορεία της ιατρικής και της φυσικής.
Εξαιτίας της δουλειάς της, αναπτύχθηκαν νέες μέθοδοι για τη θεραπεία του καρκίνου, ενώ η χρήση της ραδιενέργειας στη διάγνωση ασθενειών έγινε πραγματικότητα. Η Curie άνοιξε τον δρόμο για τις γυναίκες στην επιστήμη, αποδεικνύοντας ότι η γνώση δεν έχει φύλο.
Valentina Tereshkova (1937-) – Η πρώτη γυναίκα στο διάστημα
Το 1963, η Valentina Tereshkova έκανε κάτι που φαινόταν αδιανόητο για την εποχή: έγινε η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα.
Η Tereshkova δεν προερχόταν από ακαδημαϊκό ή επιστημονικό περιβάλλον. Ήταν εργάτρια σε εργοστάσιο υφαντουργίας και αγαπούσε τα αλεξίπτωτα. Αυτό το πάθος της την οδήγησε να γίνει κοσμοναύτης, παρόλο που ο διαστημικός τομέας ήταν ανδροκρατούμενος.
Η αποστολή της στο Vostok 6 διήρκεσε τρεις μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων έκανε 48 περιστροφές γύρω από τη Γη. Η επιτυχία της απέδειξε ότι οι γυναίκες μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε αποστολές υψηλού κινδύνου, ανοίγοντας τον δρόμο για τις μελλοντικές γενιές γυναικών στην αεροδιαστημική.
Rosa Parks (1913-2005) – Η γυναίκα που είπε "Όχι" στην αδικία
Μια απλή κίνηση μπορεί να αλλάξει την ιστορία. Αυτό απέδειξε η Rosa Parks, όταν αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε έναν λευκό επιβάτη σε λεωφορείο στην Αλαμπάμα το 1955.
Η Αμερική της δεκαετίας του '50 ήταν βαθιά ρατσιστική. Οι Αφροαμερικανοί δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους λευκούς, και ένας από τους άδικους κανόνες ήταν ότι έπρεπε να παραχωρούν τις θέσεις τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η Parks, κουρασμένη από την αδικία, αρνήθηκε να σηκωθεί, πράξη που οδήγησε στη σύλληψή της.
Αυτό το περιστατικό αποτέλεσε την αφετηρία του Κινήματος για τα Δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Η Parks έγινε σύμβολο αντίστασης και μέχρι το τέλος της ζωής της αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Malala Yousafzai (1997-) – Η νεότερη κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης
Στη Δύση θεωρούμε δεδομένο το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Όμως, σε πολλές χώρες του κόσμου αυτό δεν ισχύει. Η Malala Yousafzai από το Πακιστάν το έμαθε με τον πιο σκληρό τρόπο.
Όταν ήταν μόλις 11 ετών, άρχισε να γράφει ανώνυμα για το πώς οι Ταλιμπάν απαγόρευαν στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο. Το θάρρος της δεν άρεσε στους εξτρεμιστές, και στα 15 της, ένας ένοπλος της έριξε μια σφαίρα στο κεφάλι, προσπαθώντας να τη σκοτώσει.
Η Malala επέζησε και όχι μόνο δεν φοβήθηκε, αλλά συνέχισε να μάχεται για το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Στα 17 της έγινε η νεότερη κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης και σήμερα η φωνή της ακούγεται παγκοσμίως.
Frida Kahlo (1907-1954) – Η γυναίκα που ζωγράφισε τη δύναμή της
Η Frida Kahlo δεν ήταν απλώς μια ζωγράφος. Ήταν μια γυναίκα-σύμβολο της αυτοέκφρασης, της αντίστασης και της διαφορετικότητας.
Η ζωή της ήταν γεμάτη πόνο, από ένα ατύχημα που την άφησε με αναπηρία μέχρι την ταραχώδη σχέση της με τον διάσημο ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα. Όμως, η Kahlo δεν λύγισε. Μέσα από την τέχνη της μίλησε για τη θηλυκότητα, την ταυτότητα, το σώμα και τον πόνο, θέματα που ήταν ταμπού για την εποχή της.
Σήμερα, η Kahlo αποτελεί σύμβολο δύναμης για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, καθώς υπενθυμίζει πως η αυθεντικότητα και η αυτοέκφραση είναι όπλα απέναντι στις κοινωνικές νόρμες.
Η κληρονομιά τους ζει μέσα μας
Αυτές οι γυναίκες, όπως και αμέτρητες άλλες, απέδειξαν πως η αλλαγή ξεκινά από τη δύναμη της θέλησης.
Σήμερα, κάθε γυναίκα που διεκδικεί την ισότητα, που σπάει στερεότυπα, που κυνηγά τα όνειρά της, γράφει τη δική της ιστορία.
Ας γιορτάσουμε την Ημέρα της Γυναίκας με υπερηφάνεια και ας συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο όπου η φωνή μας ακούγεται δυνατά και καθαρά.