Decluttering για αρχάριες: Πώς να διώξεις το χάος από τη ζωή σου

24.02.2025
Decluttering για αρχάριες: Πώς να διώξεις το χάος από τη ζωή σου
Image by teksomolika on Freepik
Ο τρόπος για να γεμίσεις το σπίτι σου μόνο με πράγματα που πραγματικά έχουν αξία για σένα

Έχεις νιώσει ποτέ πως το σπίτι σου – και η ζωή σου και το pc σου – είναι γεμάτα πράγματα που δεν χρειάζεσαι πραγματικά; Νιώθεις πως το χάος γύρω σου σε κουράζει ψυχολογικά; Αν ναι, τότε ήρθε η ώρα για decluttering! Μην τρομάζεις, δεν χρειάζεται να γίνεις μινιμαλίστρια από τη μια μέρα στην άλλη. Το decluttering δεν είναι μόνο για τους super οργανωμένους – είναι μια διαδικασία που μπορεί να κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη και πιο ήρεμη. (Λίγο πολύ αυτό που έκαν η Ιωάννα Τούνη το Σαββατοκύριακο)

Τι είναι το decluttering;

Το decluttering είναι η διαδικασία του να απαλλαγείς από αντικείμενα που δεν σου χρειάζονται πια ή δεν σου προσφέρουν χαρά. Δεν αφορά μόνο το καθάρισμα του σπιτιού σου, αλλά και το να δημιουργήσεις χώρο για νέα πράγματα – κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ένα τακτοποιημένο περιβάλλον μπορεί να μειώσει το άγχος, να αυξήσει την παραγωγικότητά σου και να σε κάνει να νιώσεις πιο «ανάλαφρη».

Πώς να ξεκινήσεις αν είσαι αρχάρια στο decluttering

Αν το σπίτι σου φαίνεται γεμάτο και δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις, ξεκίνα από έναν μικρό χώρο, όπως ένα συρτάρι ή ένα ράφι. Δεν χρειάζεται να πετάξεις τα πάντα – απλώς ξεχώρισε αυτά που δεν χρησιμοποιείς ποτέ ή δεν σου προσφέρουν πλέον χαρά. Αν κάτι είναι χαλασμένο και δεν σκοπεύεις να το επισκευάσεις, τότε μάλλον δεν έχει θέση στο σπίτι σου.

Ένα βήμα τη φορά

Μην πέσεις με τα μούτρα σε όλο το σπίτι με τη μία. Ξεκίνα με κάτι απλό, όπως ένα συρτάρι ή ένα ράφι. Όταν τελειώσεις, θα νιώσεις μια μικρή νίκη που θα σου δώσει ώθηση να συνεχίσεις.

Το σύστημα «Κράτα, πέτα, χάρισε»

Φτιάξε τρεις κατηγορίες και αναλογικά και τρεις στίβες με πράγματα:

Κράτα: Αντικείμενα που χρησιμοποιείς συχνά ή αγαπάς.
Πέτα: Ό,τι είναι σπασμένο, χαλασμένο ή άχρηστο.
Χάρισε: Πράγματα σε καλή κατάσταση που μπορεί να χρειαστεί κάποιος άλλος.

Ρώτα τον εαυτό σου: «Το χρειάζομαι πραγματικά;»

Αν κάτι δεν το έχεις χρησιμοποιήσει εδώ και έναν χρόνο, πιθανότατα δεν το χρειάζεσαι. Αν σου προκαλεί άγχος ή σε βαραίνει, μάλλον είναι ώρα να το αποχαιρετήσεις. Κάνε την ερώτηση στον εαυτό σου και απάντησε με ειλικρίνεια.

Οργάνωσε κάθε χώρο με λειτουργικό τρόπο

Κάθε αντικείμενο πρέπει να έχει τη θέση του. Βρες πρακτικές λύσεις αποθήκευσης που θα σε βοηθήσουν να διατηρείς το αποτέλεσμα του decluttering.

Μην ξεχνάς το ψηφιακό decluttering

Το χάος δεν υπάρχει μόνο στα φυσικά αντικείμενα. Ώρα να καθαρίσεις και τον ψηφιακό σου χώρο! Σβήσε παλιά emails που δεν χρειάζεσαι πια για κανέναν λόγο, οργάνωσε τους φακέλους στον υπολογιστή σου και βάλε τάξη στις ψηφιακές φωτογραφίες σου.

Βάλε νέες συνήθειες

Για να μην ξαναγυρίσει το χάος, υιοθέτησε μικρές καθημερινές συνήθειες. Για παράδειγμα, κάθε φορά που φέρνεις κάτι νέο στο σπίτι, προσπάθησε να αποχωριστείς κάτι παλιό. Έτσι, θα αποφύγεις να γεμίσεις ξανά με περιττά αντικείμενα.

Το decluttering δεν είναι απλά μια τάση – είναι ένας τρόπος ζωής που μπορεί να σου προσφέρει ηρεμία και αρμονία.
Ξεκίνα με μικρά βήματα και θα δεις πόσο καλύτερα θα νιώσεις όταν το περιβάλλον σου είναι καθαρό και οργανωμένο.
Το σημαντικό είναι να κρατήσεις αυτά που έχουν σημασία και να αφήσεις πίσω σου ό,τι δεν σε εξυπηρετεί πια.

Τελευταία τροποποίηση στις 24.02.2025 - 13:01