Αν ξαφνικά βρέθηκε ένα νεογέννητο γατάκι στη ζωή σου, καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό αλλά και την ανησυχία που νιώθεις. Είναι τόσο μικρό και ευάλωτο που το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι πώς να το φροντίσεις σωστά για να είναι ασφαλές και υγιές. Μην ανησυχείς όμως, γιατί δεν είσαι μόνη σε αυτό το ταξίδι. Με λίγη προσοχή και αγάπη, μπορείς να γίνεις η νέα "μαμά" του και να του προσφέρεις όλη την φροντίδα που χρειάζεται. Αν λοιπόν το γατάκι σου χτύπησε την πόρτα ή το βρήκες μόνο του, έχω μερικές χρήσιμες συμβουλές για να το φροντίσεις όπως του αξίζει!
Θερμοκρασία
Τα μικρά γατάκια χρειάζονται ζεστασιά για να επιβιώσουν, αφού δεν μπορούν μόνα τους να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Στην αγκαλιά της μητέρας τους, ή κοντά σε άλλα γατάκια, κουλουριάζονται για να διατηρήσουν τη ζεστασιά. Αν το γατάκι σου είναι κρύο και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος χαμηλή, μπορεί να κινδυνεύσει από υποθερμία, κάτι που συχνά είναι επικίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Για να το προστατέψεις, η ιδανική θερμοκρασία εξαρτάται από την ηλικία του:
- Για γατάκια ηλικίας 0-2 εβδομάδων, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι περίπου 35°C.
- Για γατάκια 2-3 εβδομάδων, η θερμοκρασία μπορεί να είναι γύρω στους 28°C.
- Για γατάκια άνω των 3 εβδομάδων, η θερμοκρασία περιβάλλοντος πρέπει να κυμαίνεται γύρω στους 25°C.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μπουκάλια με ζεστό νερό, τυλιγμένα σε πετσέτες, ή θερμοφόρες για να το ζεστάνεις. Εναλλακτικά, οι υπέρυθρες λάμπες θέρμανσης μπορεί να είναι χρήσιμες, αρκεί το γατάκι να έχει χώρο να αποφεύγει το φως αν το χρειάζεται. Πάντα όμως να προσέχεις να μην το ζεστάνεις υπερβολικά, γιατί η υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.
Σπίτι και χώρος
Ο χώρος που θα φιλοξενήσει το γατάκι πρέπει να είναι άνετος και ασφαλής. Χρησιμοποίησε χαρτοκιβώτια ή κλουβιά μεταφοράς για να δημιουργήσεις μια θερμοκοιτίδα. Το δάπεδο πρέπει να είναι μαλακό, απορροφητικό και καθαρό από αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό, όπως τρίχες ή κλωστές. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις παλιές πετσέτες, πάνες μιας χρήσης ή υφάσματα από συνθετικό fleece για να καλύψεις το πάτωμα και να το κρατήσεις καθαρό. Είναι σημαντικό να το αλλάζεις συχνά για να αποφύγεις την ανάπτυξη βακτηρίων.
Φροντίδα
Τα γατάκια που δεν έχουν λάβει μητρικό γάλα δεν διαθέτουν τα αντισώματα που τους προστατεύουν από αρρώστιες, οπότε πρέπει να τα προστατεύεις από άλλες ενήλικες γάτες για να μην κολλήσουν αρρώστιες. Κάθε μέρα, σκούπισε απαλά το γατάκι με ένα μαλακό, ζεστό πανί για να το καθαρίσεις και να το στεγνώσεις. Αν το γατάκι δεν παίρνει βάρος ή είναι ανήσυχο, μπορεί να υποφέρει από υποσιτισμό ή διάρροια, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς άμεσα τον κτηνίατρο.
Επιπλέον, μετά από κάθε τάισμα, μην ξεχνάς να βοηθήσεις το γατάκι να κάνει την ανάγκη του. Με ένα βαμβάκι βρεγμένο σε ζεστό νερό, τρίψε απαλά την περιοχή του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων για να προκαλέσεις την αφόδευση και ούρηση, όπως θα έκανε και η μητέρα του.
Νερό
Τα γατάκια πρέπει να πίνουν αρκετό νερό για να παραμένουν υγιή. Αν δεν παίρνουν αρκετό νερό από το γάλα τους, πρέπει να τους το προσφέρεις ξεχωριστά. Σε κάθε περίπτωση, υπολόγισε πως χρειάζονται περίπου 1,8 ml νερού για κάθε 100 γραμμάρια σωματικού βάρους την ημέρα.
Τροφή
Το γάλα της μητέρας τους είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή τους, καθώς περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Αν το γατάκι σου είναι ορφανό, θα πρέπει να το ταΐζεις με ειδικό γάλα για μικρά γατάκια που θα βρεις σε pet shop. Το γάλα πρέπει να αναμιγνύεται καλά ώστε να μην δημιουργούνται σβόλοι, οι οποίοι μπορεί να φράξουν τη συσκευή ταΐσματος.
Τα γατάκια τρώνε κάθε 2-4 ώρες, αλλά αν είναι μεγαλύτερα, μπορείς να τα ταΐζεις κάθε 4-6 ώρες. Προσέξε, το γάλα και τα σκεύη πρέπει να είναι πάντα ζεστά (περίπου 38°C) και ποτέ κρύα, για να μην προκαλέσουν προβλήματα.
Σωστή στάση θηλασμού
Όταν τα ταΐζεις, το γατάκι πρέπει να είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα, με το κεφάλι του ελαφρώς σηκωμένο. Μην ταΐζεις πολύ γρήγορα, γιατί μπορεί να προκληθεί αναγωγή ή να πνιγεί. Αν παρατηρήσεις ότι το γατάκι έχει διάρροια ή δεν παίρνει βάρος, πρέπει να το παρακολουθήσεις στενά και να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.
Με τις σωστές φροντίδες και πολύ αγάπη, το μικρό γατάκι σου θα αναπτυχθεί υγιώς και θα γίνει σύντομα ένα γερό και χαρούμενο γατάκι!