Από την Ελίνα Τρίμπου
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου έχουν οι καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου, με κύριο άξονα την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων για τη μεταφορά και την παραγωγή ενέργειας και άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου. Τα τελευταία 250 χρόνια έχει καταγραφεί αύξηση στη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%. Μια άλλη εντυπωσιακή παράμετρος είναι η συνεχής και ολοένα αυξανόμενη αποψίλωση των δασών. Η συσχέτιση φυσικού και τεχνητού περιβάλλοντος επηρεάζει καθοριστικά την ποιότητα της ζωής μας, ενώ επιβάλλεται η καθιέρωση ενός νέου τρόπου αντιμετώπισης των κατασκευών που προορίζονται για κατοικίες. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται το καλοκαίρι να είναι θερμότερο και ξηρότερο, ο χειμώνας βροχερός με ακραία καιρικά φαινόμενα, να αυξηθεί η ένταση των ανέμων, της ηλιακής ακτινοβολίας και της υγρασίας, καθώς και να ανεβεί κατά πολύ η στάθμη του νερού.
Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη ζητήματα όπως: η επαρκής μόνωση, η παθητική και ενεργητική ψύξη, η επιλογή και χρήση ανθεκτικότερων υλικών, η άμεση αποστράγγιση και απορροή των νερών, ο αεροδυναμικός σχεδιασμός, οι κατασκευές που αντέχουν στην υγρασία και τη μούχλα, ενώ η τοποθεσία και ο προσανατολισμός των κτιρίων παραμένουν πάντα ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες, άμεσα συνυφασμένοι με τη διάρκεια ζωής και την άνετη διαβίωση σε μια κατοικία.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Χρόνος αποπεράτωσης της οικοδομής. Οι εξωτερικές εργασίες σε ένα κτίριο (όπως χτίσιμο, σοβάντισμα κτλ.) επηρεάζονται άμεσα από τις κλιματολογικές συνθήκες. Εντονη χειμερινή βροχόπτωση και αύξηση της θερμοκρασίας και της ηλιακής ακτινοβολίας κατά το καλοκαίρι οδηγούν σε επιβράδυνση του κατασκευαστικού χρονοδιαγράμματος, όπως και σε αύξηση του κόστους.
Καθίζηση. Η καθίζηση εμφανίζεται με τη μορφή εσωτερικών και εξωτερικών ρωγμών που επηρεάζουν ακόμη και τη θεμελίωση της οικοδομής, καθιστώντας την ως μια από τις πιο επικίνδυνες παραμέτρους. Σε κάθε περίπτωση, η επιδιόρθωση των ζημιών που προκαλεί είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.
Ανθεκτικότητα των υλικών. Η ζωή των υλικών σχεδιάζεται σύμφωνα με μια υπολογίσιμη περίοδο ζωής, προκειμένου να διατηρείται το κόστος κατασκευής σε λογικά επίπεδα. Σύμφωνα με τα νέα καιρικά φαινόμενα η διάρκεια ζωής τους θα μειωθεί σημαντικά.
Οι κλίσεις. Η αστάθεια των κλίσεων του εδάφους θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος σε ζημιές υποδομής. Τις περισσότερες φορές, μετά από μια περίοδο έντονων ή παρατεταμένων βροχοπτώσεων κατακρατείται υγρασία σε φυσικές και τεχνητές κλίσεις.
Φθορά στις προσόψεις. Οι έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, ο δυνατός αέρας, αλλά και η αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζουν την αντοχή των προσόψεων μιας οικοδομής, με άμεσο αντίκτυπο την εμφάνιση στο εσωτερικό της φαινομένων υγρασίας και μούχλας.
ΠΡΟΛΗΨΗ: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Προστασία από την υγρασία. Λάβετε μέτρα φυσικής απορροής και αποστράγγισης των νερών από το υπέδαφος, τοποθετήστε οριζόντια υγρομόνωση, αλλά και κατακόρυφη μόνωση στους τοίχους. Ενισχύστε τη βάση του κτιρίου με στεγανό σκυρόδεμα, επένδυση από αδιάβροχα πλακάκια ή άλλα σύγχρονα μονωτικά υλικά. Επίσης, η κατασκευή κεκλιμένης και απόλυτα στεγανής στέγης σε συνδυασμό με τη γρήγορη αποχέτευση των νερών της βροχής θα λειτουργήσει κατά της υγρασίας.
Αντίσταση στις θερμικές απώλειες. Επιβάλλεται η σύνταξη μελέτης θερμομόνωσης και η σωστή διάταξη των στρώσεων της θερμομόνωσης. Κουφώματα τελευταίας τεχνολογίας και σύγχρονα μονωτικά υλικά θα βοηθήσουν το κτίριο να αντισταθεί στις θερμικές απώλειες.
Προστασία από τον ήλιο. Αναζητήστε το σωστό προσανατολισμό της κατοικίας,με πρόσοψη στο νότο. Τα μεγάλα ανοίγματα μπορούν να βρίσκονται σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ τα μικρότερα να βλέπουν στο βορά. Λάβετε υπόψη και εντάξτε στην οικοδομή στοιχεία που θα την προστατεύσουν από την ηλιακή ακτινοβολία, όπως τέντες, ειδικά σκίαστρα και κατασκευές.
Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην υποδομή της κατασκευής. Οσο κι αν φαίνεται να ανεβαίνει το κόστος διαλέξτε υλικά τελευταίας τεχνολογίας, μελετημένα για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τυπικά γνωρίζουμε ότι η διάρκεια ζωής ενός κτιρίου κυμαίνεται από τα 20 έως τα 100 χρόνια, ενώ των εσωτερικών εγκαταστάσεων είναι περίπου 25 χρόνια. Λάβετε λοιπόν υπόψη εγκαίρως τις κλιματολογικές επιδράσεις για να μην οδηγηθείτε σε δυσμενείς συνθήκες κατοίκησης και μεγάλο κόστος συντήρησης του σπιτιού σας.
● Βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι η αναγνώριση των κινδύνων και ο σωστός χειρισμός τους σε κάθε κτίριο.