4 τρόποι να απολυμάνεις αποτελεσματικά το σφουγγαράκι της κουζίνας

4 τρόποι να απολυμάνεις αποτελεσματικά το σφουγγαράκι της κουζίνας
Photo by Pille R. Priske on Unsplash
Και επιβάλλεται να το κάνεις!

Το σφουγγαράκι της κουζίνας είναι από τα πιο δημοφιλή αντικείμενα για τα βακτήρια καθώς είναι «πλούσιο» σε υγρασία. Το ίδιο ισχύει και για τις σπογγοπετσέτες του νεροχύτη.

Το γεγονός ότι κάθε μέρα πλένουμε τα πιάτα με αυτό δεν σημαίνει ότι απολυμαίνεται με το νερό και το σαπούνι πιάτων. Χρειάζεται τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα απολύμανση και κάθε 2 με 3 εβδομάδες αλλαγή.

Υπάρχουν 4 τρόποι να πετύχετε αποτελεσματική απολύμανση. Ο πιο εγγυημένος όμως είναι η χλωρίνη. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε και τους 4.

Ο καλύτερος τρόπος να απολυμάνεις το σφουγγαράκι της κουζίνας

Σε ένα λεκανάκι που να χωράει να βυθιστεί άνετα το σφουγγαράκι σας βάλτε ζεστό ή κρύο νερό με μία δόση χλωρίνη (απλή ή παχύρεστη). Μουλιάστε το σφουγγαράκι τουλάχιστον 5 λεπτά και ξεπλύντε καλά. Τόσο απλό.

Μην ανησυχήσετε αν τυχόν το σφουγγαράκι σας αλλάξει χρώμα. Ειδικά αυτά που δεν είναι… επώνυμα μπορεί να το πάθουν. Δεν σημαίνει τίποτα, είναι και πάλι χρήσιμο και καθαρό αφού η χλωρίνη αποδεδειγμένα σκοτώνει το 99,9% των βακτηρίων.

3 ακόμη τρόποι να απολυμάνετε το σφουγγαράκι

Εάν για κάποιο λόγο δεν θέλετε χλωρίνη τότε οι παρακάτω 3 τρόποι είναι οι εναλλακτικές σας με σειρά αποτελεσματικότητας.

Μικροκύματα: Σκοτώνει τα βακτήρια εξίσου αποτελεσματικά. Μουσκέψτε το σφουγγαράκι και βάλτε το στα μικροκύματα για 1-2 λεπτά στο high.

Πλυντήριο πιάτων: Επίσης σκοτώνει την πλειοψηφία των βακτηρίων. Βάλτε το σφουγγαράκι μαζί με το φορτίο των πιάτων σε λειτουργία ζεστού στεγνώματος.

Ξύδι: Η οικολογική αυτή εναλλακτική σκοτώνει το 99,6% των βακτηρίων άρα όχι όλα. Χρειάζεστε δυνατό ξύδι όπου θα μουλιάσετε το σφουγγαράκι σας (χωρίς να το διαλύσετε με νερό) 5-15 λεπτά. Ξεπλύντε καλά.

Τελευταία τροποποίηση στις 17.01.2025 - 23:50