Από τον Βασίλη Δαλαμπίνη
Ισως θα συμφωνείτε ότι στο παρελθόν το μπάνιο ήταν ένας χώρος από όπου έλειπαν η ατμόσφαιρα και η άνεση. Ενα μόνο φως στην οροφή ή πάνω από τον καθρέφτη (ο γνωστός γλόμπος) ήταν η πιο συνηθισμένη λύση στα περισσότερα σπίτια. Φυσικά, στις μέρες που διανύουμε, αυτού του είδους οι επιλογές είναι, ευτυχώς, αδιανόητες. Τα μπάνια απαιτούν πλέον λειτουργικό φως και πολλές φορές φωτιστική μελέτη η οποία χρησιμοποιεί πολλά και διαφορετικά είδη και τύπους φωτιστικών σωμάτων. Ο λανθασμένος φωτισμός μπορεί να καταστρέψει την ατμόσφαιρα που προσπαθείτε να δημιουργήσετε. Οι δυο περιπτώσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σχεδιάζετε τους τρόπους που θα φωτίσετε το μπάνιο, είναι ο φυσικός και ο τεχνητός φωτισμός.
Φυσικός φωτισμός
Για να ελέγξετε ή να περιορίσετε την ένταση του φυσικού φωτός που εισχωρεί στο μπάνιο σας, χρησιμοποιήστε κουρτίνες, στόρια ή παντζούρια. Πρώτα αποφασίστε ποιο από όλα θα χρησιμοποιήσετε και μετά επιλέξτε το είδος του υφάσματος που του ταιριάζει. Αν πάλι χρησιμοποιήσετε στόρια ή παντζούρια με γρίλιες, φροντίστε το χρώμα και το υλικό να συνδυάζονται απόλυτα με τη διακόσμηση του μπάνιου.
Τεχνητός φωτισμός
Ο τεχνητός φωτισμός πρέπει να δημιουργεί ατμόσφαιρα και να προκαλεί για ένα ευχάριστο και αναζωογονητικό διάλειμμα από το καθημερινό στρες. Τα χωνευτά φώτα είναι πρακτικά και μπορούν να εγκατασταθούν σε μόνιμη βάση, άρα δεν έχουμε έξοδα και επιδιορθώσεις σε πιθανή μελλοντική αλλαγή της διακόσμησης, και κυρίως είναι απόλυτα ασφαλή. Φώτα έμμεσου φωτισμού είναι επίσης μια πρακτική και καλή επιλογή. Βεβαιωθείτε ότι τα φώτα τοίχου είναι τοποθετημένα μακριά από το ντους και αρκετά ψηλά ώστε να μη συγκεντρώνεται υγρασία και να μη βρέχονται. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή γύρω από το νιπτήρα και κυρίως στον καθρέφτη. Ο σωστός και λειτουργικός φωτισμός είναι απαραίτητος σε αυτά τα σημεία.
Ενα και μοναδικό φως στην οροφή είτε πάνω από τον καθρέφτη δε θεωρείται ενδεδειγμένη επιλογή. Ο βαρύς και έντονος φωτισμός από πάνω δημιουργεί μη κολακευτικές σκιάσεις στο πρόσωπο. Η πιο αποτελεσματική λύση είναι να φωτίζεται το πρόσωπο ομοιόμορφα από πάνω και από τις πλευρές εκατέρωθεν του καθρέφτη. Ενας συνδυασμός φωτιστικών, με χωνευτά φώτα στην οροφή και τους τοίχους, ώστε να φωτίζεται ο καθρέφτης από τρεις πλευρές, ή ένα ζεύγος από κυλινδρικά φώτα ή φώτα τοίχου μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις δυο πλευρές του καθρέφτη με ιδανικά αποτελέσματα. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αλά Χόλιγουντ, μια σειρά από λαμπτήρες στην περίμετρο του καθρέφτη. Φροντίστε, επίσης, να υπάρχουν extra φωτιστικά για ειδικές περιπτώσεις, όπως ένα ενσωματωμένο φως στον καθρέφτη για το ξύρισμα, ένα φως από χρώμιο πάνω από τον καθρέφτη που δίνει ένα «θεατρικό» τόνο, μικροσκοπικά χωνευτά φώτα κατευθυνόμενου φωτισμού που ρίχνουν λευκό φως, το οποίο κάνει παιχνίδια με το χρώμιο, το γυαλί και το μάρμαρο, ή κάποιες απλίκες από θαμπό γυαλί που χαρίζουν έναν πιο ρετρό τόνο στο χώρο.
Η ασφάλεια έχει προτεραιότητα
Ο ηλεκτρισμός και το νερό δεν είναι το ιδανικό «ζευγάρι». Από όλους τους χώρους του σπιτιού το μπάνιο είναι το σημείο όπου έρχονται σε άμεση και συνεχή επαφή μεταξύ τους. Φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν έμπιστο ηλεκτρολόγο όταν κάνετε τις επιλογές σας και βεβαιωθείτε για την υψηλή ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε. Επειδή πολλά μπάνια είναι σχετικά μικρά σε μέγεθος, υπάρχει μια δυσκολία στο να διατηρηθεί απόσταση ανάμεσα στα φώτα και στις περιοχές που συνήθως βρέχονται πολύ. Ειδικά αν το μπάνιο το χρησιμοποιούν μικρά παιδιά, που παίζουν με το νερό, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται. Μην ξεχνάτε ότι το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, αλλά επίσης και ότι ένας ζεστός λαμπτήρας ενδέχεται και να σπάσει αν βραχεί. Να θυμάστε ότι καλό είναι να αποφεύγετε τα ελεύθερα, κρεμαστά ή τα προσαρμοζόμενα φωτιστικά σώματα, όπως και τις κλασικές, ανοιχτού τύπου, πρίζες, τα καλώδια, που έχουν κάποια μέρη τους εκτεθειμένα στην υγρασία ή το νερό, και τους διακόπτες που δε διαθέτουν υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας. Να προτιμάτε τα χωνευτά φώτα, τις φωτιστικές μονάδες όπου το μεταλλικό μέρος του φωτιστικού δεν είναι εκτεθειμένο, καθώς και φωτιστικά σώματα που περικλείουν και προστατεύουν το λαμπτήρα. Φροντίστε οι διακόπτες να είναι γειωμένοι και να βρίσκονται έξω από το μπάνιο οι πρίζες σούκο ή οτιδήποτε μπορεί να έρθει σε επαφή με το νερό. Επίσης, φροντίστε να επιλέγετε φωτιστικά ειδικά σχεδιασμένα για χρήση κοντά στο νερό ή την υγρασία, καθώς και τα ειδικά για μπάνια χωνευτά φώτα κατευθυνόμενου φωτισμού, με ζωηρό, διαυγές και αστραφτερό φως, ή ράβδους φθορίου, που εξασφαλίζουν ομοιόμορφο φωτισμό.
● Αποφεύγετε τα φώτα που προσαρμόζονται γιατί είναι πιθανόν να ξεχαστείτε και να τα πιάσετε με βρεγμένα χέρια.
● Τα φωτιστικά πρέπει να τοποθετούνται τουλάχιστον 2,5 μέτρα μακριά από μπανιέρες, ντουσιέρες ή νιπτήρες, εκτός και αν τα μεταλλικά τους μέρη και οι λαμπτήρες είναι πλήρως προστατευμένα. Μην επιλέγετε φωτιστικό σώμα που διαθέτει λαμπτήρα γυμνό ή εκτεθειμένο στο νερό.