● Στις μικρές κουζίνες -όσες, δηλαδή, δεν ξεπερνούν τα 14 τ.μ.- το μήκος των ντουλαπιών τοίχου και βάσης πρέπει να είναι το λιγότερο 366 εκ., για μια λογική επάρκεια αποθηκευτικών χώρων.
● Τα κρεμαστά ντουλάπια πρέπει να έχουν βάθος το λιγότερο 30 εκ. και ύψος 70 εκ. και περισσότερο, ενώ το βάθος ντουλαπιών βάσης να κυμαίνεται στα 53 εκ. περίπου. Ντουλάπια με μικρότερο βάθος σίγουρα δε θα επαρκούν για τη σωστή αποθήκευση ογκωδέστερων αντικειμένων.
● Οι ιδανικές διαστάσεις του πάγκου μιας μικρής κουζίνας είναι 355 εκ. (το λιγότερο), με μίνιμουμ βάθος τα 40 εκ. Φυσικά, στις μικρές κουζίνες, βλέπουμε πολύ συχνά να υπάρχει έλλειψη -μερική ή ολική- πάγκου ή ο πάγκος να διακόπτεται συνεχώς από κενά (ώστε να τοποθετούνται διάφορες συσκευές), γεγονός που είναι σε βάρος της εργονομίας και της σωστής χρήσης του χώρου.
● Το «τρίγωνο εργασίας» δεν πρέπει να έχει πλευρά μικρότερη από 1,2 μ. και μεγαλύτερη από 2,7 μ. Φυσικά -πράγμα όχι εύκολο- καλό είναι να μη διακόπτεται από άλλα αντικείμενα, κατασκευές ή ογκώδη έπιπλα.
● Κάθε αντικείμενο ή συσκευή που υπάρχει σε μια κουζίνα χρειάζεται χώρο γύρω της. Πόσο μάλλον σε μια κουζίνα μικρή, όπου ούτως ή άλλως υπάρχουν περιορισμοί. Πολλές φορές αλλιώς τα σχεδιάζουμε και όταν έρχεται η ώρα της λειτουργίας του συνόλου ανακαλύπτουμε ότι απλά δεν μπορούμε να εργαστούμε γιατί δεν προβλέψαμε τον απαραίτητο χώρο που χρειάζονται όλες οι εργασίες -τόσο διαφορετικές και τόσο πολυποίκιλες- για να γίνουν σωστά και άνετα.
ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΑΣ
Η κουζίνα που βρίσκεται σε δυο παράλληλες πλευρές ενός χώρου
Πολλοί αρχιτέκτονες και διακοσμητές συμφωνούν στο ότι είναι καλύτερα το ψυγείο και ο νεροχύτης να βρίσκονται από τη μια πλευρά του τοίχου, απέναντι από το φούρνο. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε το ψυγείο μπορεί να τοποθετηθεί απέναντι από το νεροχύτη και ο φούρνος στην άλλη άκρη του «τριγώνου». Φυσικά ισχύει και η διάταξη βάσει της οποίας ο νεροχύτης βρίσκεται στην ίδια πλευρά με τις εστίες, αλλά με ενδιάμεσο πάγκο ανάμεσά τους ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα.
Η κουζίνα σε σχήμα U
Με αυτή την επιλογή αξιοποιείται και το τελευταίο εκατοστό της κουζίνας. Τρεις λειτουργικές πλευρές διαμορφώνουν το U, δίνοντας το μάξιμουμ των δυνατοτήτων αποθήκευσης καθώς εκμεταλλεύονται όλες τις γωνίες της κουζίνας. Συνήθως αυτή η λύση δεν είναι εύκολη στις μικρές κουζίνες, διότι το σχήμα U (ή και ανάποδο Π) εξασφαλίζει μεν εύκολη πρόσβαση σε όλες τις συσκευές, χρειάζεται χώρο δε. Τα ντουλάπια τοποθετούνται και στις δυο πλευρές αν υπάρχει πάσο, αλλά και στην τρίτη πλευρά. Φυσικά θεωρείται αυτονόητο ότι η κουζίνα με αυτήν τη διάταξη θεωρείται η πλέον ενδεδειγμένη λύση όταν επαρκεί ο χώρος.
Η κουζίνα σε σχήμα L (ή ανάποδο Γ)
Με την ανοιχτή πλευρά στον εσωτερικό χώρο, η κουζίνα σε σχήμα L λειτουργεί καλύτερα όταν έχετε πολλαπλές δραστηριότητες και ο χώρος δεν επαρκεί. Το ψυγείο τοποθετείται στο τέλος του ενός από τα δυο πόδια του L και ο νεροχύτης και ο φούρνος στις άλλες δυο κορυφές του τριγώνου. Ετσι έχετε έναν ανοιχτό, «αεράτο» και λειτουργικό χώρο που χρησιμοποιείται άνετα. Τα πλακάκια τοποθετούνται και στις δυο πλευρές και αυτός ο σχηματισμός ταιριάζει απόλυτα σε μικρούς, τετράγωνους χώρους.
Αποφύγετε δυσλειτουργικές επιλογές όπως την τοποθέτηση του ψυγείου κοντά στο φούρνο ή του νεροχύτη δίπλα στις εστίες, που θα επιβαρύνουν τη σωστή ανάπτυξη των κινήσεων και των καθημερινών λειτουργιών που λαμβάνουν χώρο στην κουζίνα.