Κίρα Νάιτλι - little girl lost

09.04.2007
Είναι πανέμορφη. Είναι ταλαντούχα. Είναι και απίστευτα ανασφαλής. Αντε μετά να την πείσεις ότι ήρθε σε αυτό το επάγγελμα.

Είναι πανέμορφη. Είναι ταλαντούχα. Είναι και απίστευτα ανασφαλής. Αντε μετά να την πείσεις ότι ήρθε σε αυτό το επάγγελμα.

Από τον Λουκά Κατσίκα

Αναρωτιέμαι πότε και πού την πρωτοείδα. Αποκλείεται να την είχα πετύχει στις αναρίθμητες τηλεοπτικές εμφανίσεις που έκανε από τα επτά μέχρι τα δεκατέσσερά της, γιατί ουδέποτε έφτασαν στα μέρη μας. Θα όφειλα να την θυμάμαι για τη συμμετοχή της στο θρίλερ Η Τρύπα, όπου, αν και μόλις δεκαπέντε ετών, πραγματοποιούσε εκεί και την πρώτη της γυμνή εμφάνιση, αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Υποθέτω συνεπώς ότι την έμαθα, όπως και εκατομμύρια θεατές, χάρη στο διασκεδαστικό Κάν Το Οπως Ο Μπέκαμ, που ήρθε από το πουθενά για να αναδειχτεί σε μια από τις πιο ανέλπιστες επιτυχίες του 2002. Από εκεί ξεκίνησαν όλα, για να κορυφωθούν ένα χρόνο μετά, όταν οι Πειρατές Της Καραϊβικής λεηλατούσαν τα ταμεία σε ολόκληρο τον πλανήτη και η γοητευτική παρτενέρ των Τζόνι Ντεπ και Ορλάντο Μπλουμ περνούσε από τα ψιλά γράμματα κατευθείαν στα εξώφυλλα των περισσότερων περιοδικών. Πώς αντιμετώπισε η ίδια μια τόσο απότομη έκθεση στην δημοσιότητα; «Στην αρχή ομολογώ ότι ήταν λίγο παράξενο να βλέπεις φωτογράφους να σε ακολουθούν παντού και ανθρώπους να σε σταματούν στο δρόμο επειδή σε αναγνώρισαν. Ανθρώπους που έδειχναν να ξέρουν τα πάντα για σένα, ενώ εσύ δεν ήξερες απολύτως τίποτα γι αυτούς. Δεν μπορούσα όμως να μην νιώσω κολακευμένη».

Αν ήμουν εικοσάρης, θα μπορούσα να την φαντασιώνομαι όλη μέρα. Η Κίρα Νάιτλι είναι σέξι, δίχως να χρειάζεται να κάνει πολλά. Αν ήμουν γυναίκα, θα μπορούσα άνετα να την αντιπαθήσω. Η νεαρή Λονδρέζα έχει στιλ και καλό γούστο, ένα θεσπέσιο παρουσιαστικό, το ενδιαφέρον όλων στραμμένο επάνω της, το Χόλιγουντ να την εποφθαλμιά και ένα λαμπρό μέλλον να ανοίγεται μπροστά της. Επίσης είναι μόλις είκοσι ενός ετών, προσέχει πάντα τις επιλογές της και μόλις φέτος βρέθηκε υποψήφια για Οσκαρ, χάρη στην αξιοπρεπέστατη κινηματογραφική μεταφορά του Περηφάνια Και Προκατάληψη. Αν της ζητήσεις να σου μιλήσει για τον εαυτό της, βέβαια, θα διακρίνεις μια λιγότερο συνειδητοποιημένη και πιο μετριόφρων περίπτωση σταρ. «Πιστεύω ότι πάντα απογοητεύω τους ανθρώπους που με γνωρίζουν από κοντά, γιατί νομίζουν ότι θα δουν κάποια ομορφότερη, πιο αξιοπρόσεκτη από αυτό που είμαι». Συγχωρείται όμως λόγω νεαρού ηλικίας...

Τι άλλο αξίζει να συγκρατήσει κανείς από την μέχρι τώρα καριέρα της; Προσπερνάμε ευγενικά τον αποτυχημένο Βασιλιά Αρθούρο, αγνοούμε επιδεικτικά το Domino, ρίχνουμε κλεφτές ματιές στο Αγάπη Είναι... και την Πρώτη Φορά Που Πέθανα και στεκόμαστε στο προ τετραετίας Pure του Γκίλις Μακ Κίνον, μια ταινία που ελάχιστοι έτυχε να δουν και στην οποία η Νάιτλι αποδεικνύει ότι δεν είναι απλά ένα ακόμη όμορφο πρόσωπο. «Θα πρέπει να περάσουν μερικά χρόνια για να μπορέσω να αποκαλέσω τον εαυτό μου ηθοποιό» παραδέχεται η ίδια. «Προς το παρόν, δεν πιστεύω πως το μέγεθος των ικανοτήτων μου είναι τόσο μεγάλο. Το μόνο που ελπίζω είναι με κάθε δουλειά μου να γίνομαι καλύτερη».

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν η επιστροφή της Κίρα με τη συνέχεια των Πειρατών την στέψει και πάλι πριγκίπισσα των απανταχού δημοσιευμάτων, η ίδια διατηρεί μια ψύχραιμη στάση για το συντονισμένο hype που την περικυκλώνει. «Η φήμη κρατά ελάχιστα. Ο κόσμος χάνει διαρκώς το ενδιαφέρον του σε νέα πρόσωπα, γιατί έχει στο μεταξύ ανακαλύψει άλλα καινούργια. Προς το παρόν είμαι ένα από αυτά. Αύριο δεν θα είμαι. Δεν θα κάτσω όμως να στεναχωρηθώ, αλλά θα προχωρήσω σε κάτι άλλο. Γιατί αν αφήνεις τον εαυτό σου να θλίβεται από κάτι τέτοιο, τότε βρίσκεσαι μάλλον στη λάθος δουλειά». Η Κίρα Νάιτλι δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Βρίσκεται στη σωστή δουλειά. Και θα μείνει εκεί για καιρό...