Αν σου άρεσε το ιταλικό theme, τότε πρέπει να δοκιμάσεις τη συνταγή focaccia που παρουσιάζει η Meghan στη νέα της εκπομπή στο Netflix, With Love, Meghan.
Στο τέταρτο επεισόδιο, η Meghan δείχνει στην κολλητή της φίλη Delphie (Delfina Blaquier) πώς να φτιάξει focaccia – και το αποτέλεσμα είναι πιο απλό απ’ ό,τι φαντάζεσαι!
«Είναι το πιο εύκολο ψωμί που μπορείς να φτιάξεις», λέει η Meghan.
Αλλά ισχύει; Δοκίμασέ το μόνος σου με την ακριβή συνταγή της Meghan Markle, που εξασφαλίσαμε παρακάτω.
Τι είναι η Focaccia;
Η Focaccia είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό ψωμί με επίπεδο σχήμα, παρόμοιο με τη ζύμη της πίτσας. Συνήθως είναι αφράτο εσωτερικά και τραγανό εξωτερικά, ενώ αρωματίζεται με ελαιόλαδο, αλάτι και βότανα, όπως δεντρολίβανο. Μπορεί να σερβιριστεί σκέτο, ως συνοδευτικό σε γεύματα, ή να εμπλουτιστεί με υλικά όπως ελαιόλες, ντομάτες, κρεμμύδια ή τυρί. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Λιγουρία της Ιταλίας, με την πιο γνωστή εκδοχή του να ονομάζεται Focaccia Genovese!
Συνταγή: Η Focaccia της Meghan Markle
Υλικά
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού kosher αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (συν επιπλέον για το ταψί και για επάλειψη)
- 1 κουταλάκι του γλυκού στιγμιαία μαγιά
- 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
- 1-3 κλωναράκια δεντρολίβανο (μόνο τα φύλλα)
- Αλάτι flaky (χοντρό αλάτι) για γεύση
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το νερό, τη μαγιά, το αλεύρι και το ελαιόλαδο μέχρι να δημιουργηθεί μια κολλώδης ζύμη.
- Πρόσθεσε το αλάτι και ανακάτεψε ξανά μέχρι να ενωθεί η ζύμη. Θα είναι ελαφρώς κολλώδης, μην ανησυχείς!
- Άλειψε την επιφάνεια της ζύμης με μια λεπτή στρώση ελαιόλαδου και σκέπασε με μια πετσέτα.
- Άφησε τη ζύμη να φουσκώσει σε ένα ζεστό σημείο για 2 ώρες.
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 220°C.
- Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, μετακίνησέ τη σε ένα καλά λαδωμένο ταψί ή enameled cast-iron braiser.
- Τέντωσε απαλά τη ζύμη στις άκρες του σκεύους. Ίσως χρειαστούν μερικές προσπάθειες, οπότε δείξε υπομονή!
- Σκέπασε ξανά με μια πετσέτα ή πλαστική μεμβράνη και άφησε να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά.
- Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, άλειψε τα χέρια σου με ελαιόλαδο και πίεσε απαλά με τα δάχτυλά σου την επιφάνεια, δημιουργώντας μικρά βαθουλώματα.
- Ράντισε γενναιόδωρα με ελαιόλαδο, δεντρολίβανο και flaky αλάτι.
- Ψήσε στον φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Βγάλε προσεκτικά από τον φούρνο και από το ταψί.
- Κόψε, σέρβιρε και απόλαυσε βουτώντας σε ελαιόλαδο ή το αγαπημένο σου dip