Μάρτιν Φρίμαν: «Ο Πίτερ Τζάκσον είναι απολύτως τρελός!»

19.12.2012
Ο Λουκάς Κατσίκας μίλησε με έναν από τους πιο πολυσυζητημένους πρωταγωνιστές της χρονιάς: τον ηλικίας 41 ετών βρετανό ηθοποιό που ανέλαβε να ερμηνεύσει τον Μπίλμπο Μπάγκινς στην καινούργια τριλογία που ο Πίτερ Τζάκσον στήριξε πάνω στο μυθιστόρημα «Χόμπιτ» του Τζ.Ρ.Ρ.Τόλκιν.

Ενα φθινοπωρινό μεσημέρι του περασμένου Οκτώβρη, ο Μάρτιν Φρίμαν τρυπώνει σχεδόν ανεπαίσθητα στην αρχοντικά διακοσμημένη σουίτα ενός από τα παλαιότερα ξενοδοχεία του Λονδίνου. Μια ντουζίνα δημοσιογράφων από ολόκληρο τον κόσμο περιμένει να του μιλήσει για το «Χόμπιτ» και για τον ρόλο που αναμένεται αυτό τον καιρό να τον κάνει παγκοσμίως διάσημο, μια και ελάχιστοι μη αγγλόφωνοι θεατές γνωρίζουν ότι ο 41χρονος ηθοποιός έχει ήδη υπάρξει ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Βρετανούς ερμηνευτές που μας συστήθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Από την αξιομνημόνευτη παρουσία του στο βρετανικό τηλεοπτικό «The Office» και στο «Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ» (2005)-την χαριτωμένη κινηματογραφική βερσιόν του βιβλίου που έγραψε ο Ντάγκλας Άνταμς, μέχρι την πρόσφατη εμφάνισή του ως Δρ. Γουότσον στον «Sherlock» της μικρής οθόνης, ο Φρίμαν περνά τον επαγγελματικό χρόνο του γεμίζοντας με ηρεμία και σύνεση ένα αξιόπιστο βιογραφικό.

Στο «Χόμπιτ», το οποίο είναι τοποθετημένο εξήντα χρόνια πριν την εποποιία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», ο Φρίμαν υποδύεται τον μικροκαμωμένο Μπίλμπο Μπάγκινς, πρόγονο του Φρόντο Μπάγκινς (Ελάιτζα Γουντ), τον οποίο ο συγγραφέας Τζον Ρόλαντ Ρούελ Τόλκιν φαντάζεται να συμμετέχει μιας γεμάτης κινδύνων και απροόπτων οδύσσειας στην καρδιά της Μέσης Γης: ένα μυητικό ταξίδι ηρωισμού και αυτοθυσίας το οποίο ο απρόθυμος αρχικά ήρωας πραγματοποιεί παρέα με τον μάγο Γκάνταλφ και μια ομάδα δεκατριών νάνων, με σκοπό να ανακτήσουν το χαμένο βασίλειο του τόπου από τον τρομερό δράκο Νοσφιστή που το κατέλυσε με βίαιο τρόπο.

Καθισμένος σε μια πολυθρόνα και ανεπιτήδευτος όσο και το λιτό ντύσιμό του, ο Μάρτιν Φρίμαν δηλώνει πως, όπως και οι υπόλοιποι συντελεστές του φιλμ, έτσι και ο ίδιος δεν είχε ιδέα ότι θα κατέληγε τελικά να πρωταγωνιστήσει όχι σε μία αλλά σε τρεις ταινίες για λογαριασμό του Πίτερ Τζάκσον, αφού μετά το «Ενα Αναπάντεχο Ταξίδι» θα ακολουθήσει η «Ερημιά του Νοσφιστή» τον Δεκέμβρη του 2013 και το «Εκεί και Πάλι Πίσω» τον Ιούλιο του 2014.

Η εμπειρία συμμετοχής του σε ένα τόσο μακροχρόνιο κινηματογραφικό σχέδιο δεν τον δυσκόλεψε, παρ’ όλα αυτά, ούτε τον πτόησε, γιατί δηλώνει ότι «σε επίπεδο υποχρεώσεων και συγκριτικά με τον άπλετο χρόνο που έπρεπε να περάσουν άλλοι ηθοποιοί του φιλμ στο μακιγιάζ για παράδειγμα, εγώ θα έλεγα ότι την γλίτωσα μάλλον φτηνά. Χρειαζόμουν καθημερινά μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά για να με μακιγιάρουν και για να μου φορέσουν την περούκα και τα αυτιά που περιφέρω στην ταινία. Δεν χρειαζόταν να αλλάζω, έπειτα, κοστούμια, γιατί από ένα σημείο και μετά στο ταξίδι που υποτίθεται ότι διανύει, ο ήρωάς μου φοράει συνεχώς τα ίδια ρούχα, τα οποία χρειαζόταν απλώς να δείχνουν σταδιακά όλο και πιο φθαρμένα».

Πόσα δικά του χαρακτηριστικά θεωρεί ότι άθελά του τρύπωσαν στην ερμηνεία του Μπίλμπο Μπάγκινς; «Είναι αναπόφευκτο να ερμηνεύσεις κάποιον χαρακτήρα και να προσθέσεις στοιχεία δικά σου σε αυτόν, ιδίως όταν τυχαίνει να τον κουβαλάς μαζί σου για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και να τον μαθαίνεις απ’ έξω και ανακατωτά, όπως συνέβη με εμένα και τον χαρακτήρα του Μπίλμπο. Αναπνέεις όπως αυτός, κινείσαι όπως αυτός και ζεις όπως αυτός για όσο διαρκεί το γύρισμα. Ένα βλέμμα, ένα τραύλισμα, μια ανάσα, μια χειρονομία, ένας μορφασμός που θα τον δεις να κάνει στο φιλμ, εντούτοις, μπορεί να είναι κάτι εντελώς δικό σου».

Περιγράφει με τους πιο ζωηρούς χαρακτηρισμούς την γνωριμία και την συνεργασία του με τον Πίτερ Τζάκσον: «Είναι αστείος και ιδιαίτερα σαρκαστικός, δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά, έχει έναν εξαιρετικό τρόπο να διαχειρίζεται δύσκολες και αγχωτικές καταστάσεις και…είναι απολύτως τρελός! Δεν γίνεται αλλιώς: Θα πρέπει να είσαι λίγο σαλεμένος και η ψυχολογική υγεία σου να είναι συζητήσιμη όταν αναλαμβανεις να φέρεις εις πέρας τέτοια κινηματογραφικά σχέδια, όπως ο ¨Αρχοντας των Δαχτυλιδιών¨ και το ¨Χόμπιτ¨, το μέγεθος και οι απαιτήσεις των οποίων είναι απερίγραπτα.

«Το να μπορείς να κουβαλάς έναν τέτοιο βαθμό πληροφοριών στο κεφάλι σου, έπειτα, δίχως να χάνεις τα μυαλά σου απαιτεί επίσης μια σεβαστή δόση τρέλας. Αυτή η δυνατότητα που έχει ο Πίτερ Τζάκσον να μας λέει με λεπτομέρεια πώς θα συνεχίσουμε σε τρεις μήνες από τώρα μια σκηνή, είναι κάτι που τρομάζει. «Ήμαρτον!», λες, «αυτός ο άνθρωπος είναι ίδιος ο Ντάστιν Χόφμαν στον "Ανθρωπο της Βροχής"!».

Δηλώνει ευγνώμων και ανακουφισμένος που ξεκίνησε το κινηματογραφικό ταξίδι του «Χόμπιτ» έχοντας εξαρχής τις ευλογίες των εκατομμυρίων θαυμαστών του βιβλίου σε ολόκληρο τον κόσμο: «Η ψήφος εμπιστοσύνης που μου έδωσαν οι θαυμαστές του μυθιστορήματος εξαρχής, πριν ακόμη ξεκινήσουμε τα γυρίσματα της ταινίας, ήταν κάτι το τρομερά ενθαρρυντικό και κολακευτικό για μένα. Τρέμω να σκεφτώ τι θα συνέβαινε σε αντίθετη περίπτωση. Θα ήταν σαρωτική η πίεση που θα ασκούσε μια πιθανή αποδοκιμασία τους εναντίον μου. Και άντε μετά να δικαιωθείς στα μάτια εκατομμυρίων αναγνωστών που πιστεύουν ότι κάποιος άλλος θα ήταν σαφώς καλύτερος Μπίλμπο Μπάγκινς απ’ ότι εσύ!»

Πόσο έτοιμος είναι, ωστόσο, να διαχειριστεί τη μαζική αναγνώριση που αναμένεται να του επιφέρει ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στην επική τριλογία του Τζάκσον; «Δεν είμαι συνηθισμένος στην έκθεση και στην προσοχή του κόσμου. Δεν έχω ιδέα πώς θα χειριστώ. Θα περιμένω προς το παρόν να συμβεί. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι μου να προσπαθήσω, ώστε όλο αυτό το ξαφνικό ενδιαφέρον για μένα να παραμείνει σε ψύχραιμα και προσγειωμένα επίπεδα. Γνωρίζοντας τι είδος άνθρωπος είμαι, νομίζω ότι θα τα καταφέρω».

Η ταινία «Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι» προβάλλεται ήδη στις αίθουσες. Διαβάστε την κριτική εδώ.