Επικίνδυνη Σιωπή

02.05.2012
Η Κάθριν Μπόλκοβατς (Ρέιτσελ Βάις) είναι μια Aμερικανίδα αστυνομικός, η οποία θα βρεθεί στη χαώδη, μετά τον εμφύλιο πόλεμο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη ως μέλος της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Σύντομα θα ανακαλύψει την ύπαρξη ενός κυκλώματος διακίνησης γυναικών, το οποίο μάλιστα συνδέεται με τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη. Όταν όμως επιχειρήσει να φέρει στο φως την ανείπωτη φρίκη, θα συνειδητοποιήσει πόσο ανίσχυρη είναι μπροστά στην καθεστηκύια τάξη.

Άτολμη και “τετράγωνη” προσέγγιση ενός καυτού θέματος. Την κατάσταση σώζει η Ρέιτσελ Γουάιζ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, που είναι -όπως πάντα- εξαιρετική.

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία της Κάθριν Μπόλκοβατς από τη Νεμπράσκα, η “Επικίνδυνη Σιωπή” προσεγγίζει με ωμή και ειλικρινή εικονοποιεία το δύσκολο θέμα του εμπορίου λευκής σαρκός στην μετεμφυλιακή Βοσνία, αλλά αρνείται στον θεατή να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για τις γκρίζες ζώνες της φρίκης.

H Γουάιζ είναι αρκούντως πειστική ως αποτυχημένη μητέρα και πορωμένη με τη δουλειά της αστυνομικός - παρόλο που δεν είναι η πιο προφανής επιλογή για τον ρόλο. Η σκηνοθέτις Λαρίσα Κοντράτσκι ωστόσο παρουσιάζει τις καταστάσεις τόσο απλοποιημένες που αποκολλούνται από τη σφαίρα του πραγματικού: ο περίεργος στην όψη Μπένεντικτ Κάμπερμπατς είναι ο Κακός, η αγγελική Βανέσα Ρεντγκρέιβ παίζει μπάλα με τους Καλούς και στη μέση υπάρχει μία ηθική άβυσσος που κανείς δεν τολμά να αγγίξει.

Αυτή όμως θα ήταν μια πολύ πιο έξυπνη και ενδιαφέρουσα ταινία.

Φαίδρα Βόκαλη