«Ολοι λένε πως η Ελλάδα έχει ένα χρέος. Εμείς λέμε πως όλοι εμείς έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για όλα όσα μας παρέδωσε». Με αυτήν τη φράση ο Ρομπέρτο Μπενίνι ξεσήκωσε το κοινό που γέμισε ασφυκτικά χθες το βράδυ την Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, κατά την τελετή αναγόρευσης του διεθνούς φήμης Ιταλού ηθοποιού και σκηνοθέτη σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
Πληθωρικός και χειμαρρώδης, ο Μπενίνι στην ομιλία του με τίτλο «Δάντης, Θεία Κωμωδία. Ερμηνεία και Σχόλια στο XI Ασμα της Κόλασης» συνέδεσε το παρελθόν με το παρόν και το κορυφαίο ποιητικό έργο της ιταλικής λογοτεχνίας με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Μίλησε για τους τοκογλύφους, που ο Δάντης είχε προβλέψει από τότε (13ος αιώνας), που καταστρέφουν όλες τις οικονομίες σαν παράσιτα.
«Οι τοκογλύφοι δεν κερδίζουν χρήματα από τη δουλειά ή το μυαλό τους, αλλά εκμεταλλευόμενοι τους άλλους» είπε και χαρακτήρισε την εξαπάτηση ως μία από τις χειρότερες αμαρτίες, αφού όπως είπε χρησιμοποιεί τη λογική για να πετύχει τον σκοπό της.
Εκανε λόγο για «ερωτική» σχέση του Δάντη με τον Αριστοτέλη, έκανε αναφορές σε μεγάλους Ελληνες ποιητές και λογοτέχνες (Σολωμός, Καζαντζάκης, Σεφέρης κ.ά.), ενώ κλείνοντας την ομιλία του με την ανάγνωση ενός τμήματος του XI Ασματος της «Κόλασης» είπε πως το αφιερώνει στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, «έναν σύγχρονο Δάντη, τον οποίο χάσαμε πρόσφατα».
«Ηταν καταπληκτικός άνθρωπος της τέχνης. Σίγουρα έχει πάει στον παράδεισο, αν και εγώ θα διαβάσω την Κόλαση» προσέθεσε.
Αντισυμβατικός και αυθόρμητος, ο διάσημος ηθοποιός έδωσε ένα μικρό σόου κατά την υποδοχή του. Δεν δίστασε να σκαρφαλώσει στο μαρμάρινο πάνελ της εκδήλωσης για να σταθεί σ' αυτό όρθιος και να χαιρετίσει το πολυπληθές κοινό που τον υποδέχτηκε με παρατεταμένο χειροκρότημα και το σύνθημα «Ρομπέρτο - Ρομπέρτο».
«Ευχαριστώ»
Ξεκίνησε μιλώντας στα ελληνικά. «Ευχαριστώ, γεια σας, αγαπημένοι φίλοι. Θέλω να σας φιλήσω στο στόμα όλους. Η καρδιά μου χτυπάει πολύ. Ευχαριστώ» είπε. Εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την υποδοχή «πρίγκιπα» που του επιφύλαξαν, όπως είπε, αλλά και τον θαυμασμό του για την ελληνική κουζίνα, και κυρίως τα «σουτζουκάκια», ενώ στη διάρκεια της ομιλίας του έβγαλε την τήβεννο λέγοντας «έχω σκάσει».
Ο Ρομπέρτο Μπενίνι τιμήθηκε για την εξαιρετική καλλιτεχνική διαδρομή του και το πρωτοποριακό εκφραστικό πνεύμα του, σε αρμονικό συνδυασμό με την ιταλική κουλτούρα και τον ιταλικό πολιτισμό.
Στην προσφώνησή του, ο πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Φοίβος Γκικόπουλος, ο οποίος επένδυσε τον ηθοποιό με την τήβεννο και τα διάσημα του ιδρύματος, είπε πως η αναγόρευση αποτελεί ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του Ρομπέρτο Μπενίνι στον πολιτισμό.
Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Ιωάννης Μυλόπουλος, τόνισε πως παρόλο που ο Μπενίνι δεν προέρχεται από την ακαδημαϊκή οικογένεια, η ιδιαίτερη φυσιογνωμία του, το έργο του, αλλά κυρίως η κοινωνική συμβολή του έργου του τον καθιστούν πρότυπο. Ενα πρότυπο που θέλει να προβάλει το πανεπιστήμιο, είπε.
«Ολα για τον Δάντη»
Η σχέση του Μπενίνι με τον Δάντη και τη «Θεία Κωμωδία» γέννησε το «Tutto Dante» («Ολα για τον Δάντη»), ένα θέαμα που έκανε ντεμπούτο τον Ιούνιο του 2006 στην Πάτρα, ενώ τον Μάιο του 2009 ανέβηκε για δύο βραδιές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Β. Iγνατιάδης