Οι αναμνήσεις μιας κόρης διάσημων γονέων

11.04.2012
Περήφανη για την κληρονομιά της, γεμάτη από κινηματογραφικές αναμνήσεις, η Κιάρα Μαστρογιάνι, κόρη της Κατρίν Ντενέβ και του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι μιλάει με αγάπη για τους γονείς της, χρυσό -μια φορά κι έναν καιρό- ζευγάρι του ευρωπαϊκού σινεμά.

Περήφανη για την κληρονομιά της, γεμάτη από «κινηματογραφικές» αναμνήσεις, η Κιάρα Μαστρογιάνι, κόρη της Κατρίν Ντενέβ και του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι μιλάει με αγάπη για τους γονείς της, χρυσό -μια φορά κι έναν καιρό- ζευγάρι του ευρωπαϊκού σινεμά. «Αν κάποιος θέλει να μάθει για τη μητέρα μου και τον πατέρα μου, τους μιλάω γι' αυτούς - ο καθένας πιστεύει ότι τους ξέρει καλύτερα απ' ό,τι εγώ», λέει η Κιάρα σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Σαράντα ετών σήμερα, η ηθοποιός φέρει τα γονίδια της «γκραντ νταμ» της γαλλικής οθόνης και του πιο διάσημου Ιταλού σταρ. «Δεν είδα ποτέ τους γονείς μου μαζί, ποτέ σε όλη μου τη ζωή. Χώρισαν όταν ήμουν 2, οπότε δεν έχω καμία ανάμνησή τους ως ζευγάρι. Δεν τους έχω δει να φιλιούνται ποτέ - μόνο στις ταινίες», εξηγεί η Μαστρογιάνι.

Η Ντενέβ και ο πατέρας της χώρισαν μετά από 4 χρόνια σχέσης και 5 ταινίες, όλες τους τολμηρές. Ενα από τα πρώτα φιλμ που είδε η Κιάρα ήταν το «Πιο σημαντικό γεγονός μετά την κατάκτηση της Σελήνης» του Ζακ Ντεμί, όπου οι γονείς της παίζουν ένα συνηθισμένο ανδρόγυνο μέχρι που ο πατέρας της... μένει έγκυος και αποτελεί διεθνές ιατρικό φαινόμενο! «Φαντάσου, να μην έχεις δει ποτέ μαζί τους γονείς σου και ξαφνικά να τους βλέπεις να κάνουν αυτό...» σχολιάζει η ίδια.

«Δεν είναι καν μια πολύ καλή ταινία, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μου έκανε εντύπωση. Είναι το σημείο στο οποίο η ζωή μου έγινε αρκετά ψυχεδελική. Δεν χρειάζομαι, ξέρετε, παραισθησιογόνα: τα γονίδιά μου φτιάχνουν τη δική τους χημεία»!

Η Μαστρογιάνι λατρεύει το επαναστατικό πνεύμα της μητέρας της, νιώθει τυχερή για τη διαχρονικότητα του πατέρα της. Θυμάται τα θρυλικά στούντιο της Τσινετσιτά στη Ρώμη, όπου έτρωγε δίπλα σε «Ρωμαίους εκατόνταρχους» και «Ναπολέοντες». «Ηταν μαγεία για μένα», εξομολογείται. Θυμάται πως στα 7 της συμμετείχε σε μια κομμένη σκηνή στην «Πόλη των γυναικών» του Φεντερίκο Φελίνι, το πρώτο της «μάθημα».

Και πως η μητέρα της δεν ήθελε να γίνει σαν κι αυτήν η κόρη της. «Οταν είπα στη μητέρα μου ότι θα γινόμουν ηθοποιός, απογοητεύτηκε τόσο πολύ. Φρίκαρε. Ηθελε να κάνω κάτι ''σοβαρό'', όπως λέει η ίδια, να πάω στο πανεπιστήμιο και να σπουδάσω. Μια μέρα γύρισε και μου είπε: ''Επρεπε να είχες γίνει αρχαιολόγος''».

Η πορεία της Κιάρα θυμίζει τη διαδρομή της Ντενέβ. Είναι χωρισμένη, έχει δύο παιδιά από διαφορετικούς πατεράδες του καλλιτεχνικού χώρου. Θεωρεί όμως ότι η ζωή της δεν έχει καμία σχέση με το «τρενάκι του λούνα παρκ» που ήταν η δική της παιδική ηλικία.

«Ζήλευα τα άλλα παιδιά, των οποίων οι γονείς δούλευαν σε γραφεία και γύριζαν κάθε βράδυ σπίτι για φαγητό...», λέει και νοσταλγεί:

«Ναι, δεν είναι το ίδιο. Η μητέρα στην οθόνη δεν είναι στην πραγματικότητα αυτή. Αυτό λέω στα παιδιά μου. Αλλά από τότε που πέθανε ο πατέρας μου, βλέπω πόσο τυχερή είμαι που τον έχω ακόμα γύρω μου. Είναι ένας απ' αυτούς τους ηθοποιούς που έμοιαζε αρκετά με τους χαρακτήρες του στην οθόνη. Αλλά, αυτό που μένει είναι η φωνή. Μπορείς να την ακούσεις σε ένα άλλο δωμάτιο και είναι σαν να είναι ακόμα εδώ. Αυτό είναι που μου δίνει δύναμη έπειτα από τόσα χρόνια, μια ηχώ».

«Η πραγματική μου σχέση με τη μητέρα μου είναι τόσο στενή που σπάνια μοιάζει με οτιδήποτε στην οθόνη. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι νομίζουν ότι η μητέρα μου είναι ψυχρή, δεν είναι. Είναι προσεκτική και πολύ αστεία...», λέει η Μαστρογιάνι για την Κ. Ντενέβ, με την οποία έχει παίξει σε τέσσερις ταινίες.

Α. Δαλιάκα

Δείτε στο κλιπ την Κιάρα Μαστρογιάνι με τη μητέρα της Κατρίν Ντενέβ στην τέταρτη κοινή τους ταινία, το μοντέρνο μιούζικαλ του Κριστόφ Ονορέ, «Αγαπημένοι»: