του Κρίστοφερ Νόλαν
με τους Κρίστιαν Μπέιλ, Τομ Χάρντι, Αν Χάθαγουεϊ, Γκάρι Ολντμαν, Μαριόν Κοτιγιάρ, Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Μόργκαν Φρίμαν, Μάικλ Κέιν

Η ΙΣΤΟΡΙΑ: ...παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Γνωρίζουμε όμως ότι: νέμεση του Batman αυτή τη φορά είναι ο Bane του άρτι ογκώδη Χάρντι, σημαντικό ρόλο στα δρώμενα παίζει η νεότατη Σελίνα Κάιλ / Catwoman της Χάθαγουεϊ, η υπερβολικά πρόθυμη υπάλληλος και μάλλον ερωτευμένη με το αφεντικό της, Μπρους Γουέιν, Μιράντα Τέιτ της Κοτιγιάρ και ο φιλότιμος νεόκοπος αστυνομικός Τζον Μπλέικ του Γκόρντον-Λεβίτ. Και ότι η αφήγηση κάνει άμεσες αναφορές στις, και δανείζεται ιδέες από, τις αντίστοιχες των κόμικ σάγκα «Knightfall», «Legacy» και «Bane of the Demon».

SAVE: Μετά την τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του «Σκοτεινού Ιππότη», η Warner δεν έβλεπε την ώρα να κάνει πραγματικότητα ένα ακόμα σίκουελ του «Batman Begins», που αναγέννησε από τις κινηματογραφικές στάχτες του («Batman για Πάντα», «Batman & Robin») τον πιο αμφίσημο, άφωτο και ανθρώπινο (αφού δεν διαθέτει υπερφυσικές δυνάμεις, παρά μόνο high-tech υποστήριξη) κόμικ υπερήρωα.
Ο Νόλαν όμως αντιστεκόταν. Δεν έβρισκε τον λόγο και την αφορμή να συνεχίσει να «φουσκώνει σαν μπαλόνι, επ’ αόριστον την ιστορία» του μασκοφόρου ήρωά του, κινδυνεύοντας να τον ξανακάψει. Γνώμη άλλαξε μόνο όταν ο αδελφός και συχνός συν-σεναριογράφος του, Τζόναθαν, οραματίστηκε το «The Dark Knight Rises» ως τον επίλογο μιας φιλμικής τριλογίας. Η Warner δέχτηκε, αφού έτσι αφενός εξασφάλιζε τη συνεργασία τόσο του Νόλαν, όσο και του –οσκαρούχου πλέον– πρωταγωνιστή του, Μπέιλ, και αφετέρου δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να συνεχίσει στο μέλλον τις περιπέτειες του Batman με άλλους συντελεστές.
Τα καλά νέα συνεχίστηκαν με τον σκηνοθέτη να διαψεύδει κατηγορηματικά την επιστροφή του Τζόκερ (εκμεταλλευόμενος, υποτίθεται, αχρησιμοποίητο υλικό που διαθέτει με τον αδικοχαμένο Χιθ Λέτζερ) και να αντιστέκεται στις πιέσεις του στούντιο να γυρίσει το φιλμ σε 3D. Προτίμησε το επιβλητικό καρέ και τη φωτεινότητα του ψηφιακού IMAX, όχι μόνο για μερικές σκηνές (όπως έκανε με τον «Σκοτεινό Ιππότη»), αλλά για ολόκληρο σχεδόν το φιλμ, κάτι που του επέτρεψε να βελτιώσει εντυπωσιακά την ποιότητα της εικόνας, παραμένοντας ταυτόχρονα πιστός στο ύφος και την ατμόσφαιρα των δύο προηγούμενων φιλμ.

DELETE: Το «Inception» είναι πανταχού παρόν: στην πρώτη αφίσα, στο φινάλε του teaser τρέιλερ και σε τρεις (Χάρντι, Κοτιγιάρ, Γκόρντον-Λέβιτ) από τους πρωταγωνιστές του «The Dark Knight Rises». Το déjà vu δεν ήταν ποτέ καλός οιωνός για την ποιότητα μιας ταινίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ