Ελληνικό σινεμά: υπάρχει ελπίδα;

30.06.2011
Λίγες μέρες πριν ταξιδέψουν στο φεστιβάλ Karlovy Vary εφτά ελληνικές ταινίες στο πλαίσιο του αφιερώματος «Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος», μαζί με το ντοκιμαντέρ «Ανθρώπινη Ύλη» που παίρνει μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα, επικοινωνήσαμε με κάποιους από τους δημιουργούς τους...

Λίγες μέρες πριν ταξιδέψουν στο φεστιβάλ Karlovy Vary εφτά ελληνικές ταινίες στο πλαίσιο του αφιερώματος «Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος», μαζί με το ντοκιμαντέρ «Ανθρώπινη Ύλη» που παίρνει μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα, επικοινωνήσαμε με κάποιους από τους δημιουργούς τους και τους ρωτήσαμε για το πώς βλέπουν το μέλλον του ελληνικού σινεμά, εν μέσω των ταραγμένων καιρών που περνάει η Ελλάδα. Υπάρχει τελικά ελπίδα;

Αλέξης Αλεξίου, Ιστορία 52

«Είμαι απαισιόδοξος, δε βλέπω να αλλάζει κάτι σύντομα στο ελληνικό σινεμά. Το πολιτικό σύστημα, αντανακλά την ελληνική κοινωνία και ο πολιτισμός απ' ό,τι φαίνεται δεν αποτελεί προτεραιότητα για το μέσο Έλληνα πολίτη. Το ίδιο συμβαίνει και με τον πολιτικό. Δε βλέπω επένδυση σε επίπεδο παιδείας και πολιτισμού.»

Χρήστος Καρακέπελης, Πρώτη Ύλη

«Πιστεύω, καταρχήν, ότι το μέλλον είναι πολύ αβέβαιο γιατί δεν υπάρχουνε λεφτά για να γίνουνε ταινίες. Παρόλ’ αυτά γίνονται με ένα τρόπο οι ταινίες αλλά γίνονται εις βάρος όλων, των τεχνικών που δουλεύουνε, των ηθοποιών που αμείβονται με χαμηλούς μισθούς. Νομίζω αυτό το άνοιγμα αυτού του κινήματος ή ρεύματος, το νέο ελληνικό σινεμά για να μπορεί να έχει πραγματικά μια υπόσταση μιας καινοτόμου αισθητικής πρότασης, θα πρέπει να συνομιλεί με την ελληνική πραγματικότητα πρωτίστως.

Πάνος Χ. Κούτρας, Στρέλλα

«Το μέλλον το βλέπω σκοτεινό και νομίζω ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, όπως όλοι οι νόμοι σε αυτήν την χώρα επιτέλους. Αυτή τη στιγμή προέχει να εφαρμοστεί ο νόμος.»

Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Wasted Youth

«Δεν πιστεύω πως θα σταματήσουμε να κάνουμε ταινίες. Δημιουργούσαμε τα φιλμ μας χωρίς λεφτά και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας πως το σινεμά, πέραν του ότι είναι κομάτι του πολιτισμού μας που εξάγεται κι όλας, είναι και κομμάτι της οικονομίας μας.»

Σύλλας Τζουμέρκας, Χώρα Προέλευσης

«Ενώ όλα γίνονται πιο δύσκολα πρέπει να βρίσκουμε το πείσμα, τη δύναμη αλλά και την υποστήριξη ενάντια σε όλη αυτή την αντιξοότητα.»

Φίλιππος Τσίτος, Ακαδημία Πλάτωνος

« Υποθέτω ότι καλές ταινίες θα συνεχίσουν να παράγονται. Αυτό όμως θα οφείλεται πάντα στην επιθυμία των σκηνοθετών και των άλλων καλλιτεχνών που συνεργάζονται σε μια ταινία και όχι σε ένα οργανωμένο σύστημα. Αφενός επειδή κανείς δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ στην χώρα μας να οργανώσει οτιδήποτε (και άρα γιατί να οργανώσει την παραγωγή ταινιών. Εδώ δεν μπορεί να οργανώσει ένα υποτυπώδες φορολογικό σύστημα) και αφετέρου γιατί μια καλή κινηματογραφική ταινία είναι ένα προϊόν που οι κοινωνίες πλέον δεν πολυχρειάζονται.»

Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Attenberg

«Το ελληνικό σινεμά είναι εξουθενωτικό.»

Ορέστης Πλακιάς/ Χριστίνα Λιάπη