Σρεκ Κι Εμείς Καλύτερα

25.05.2010
Ο Σρεκ μπλέκει σε νέες περιπέτειες καθώς, αναπολώντας τις εποχές που ήταν ο φόβος και ο τρόμος στο βάλτο κι έρχεται σε συμφωνία με έναν απατεώνα, τον Ραμπελστίλτσκιν? Μια νέα εκδοχή του βασιλείου του Πέρα Πέρα τον περιμένει, με τον Ραμπελστίλτσκιν βασιλιά, τα τέρατα να είναι υπό διωγμό, ενώ η Φιόνα δεν υπήρχε ακόμα στη ζωή του και ο γάιδαρος ούτε που τον αναγνωρίζει?

Κουρασμένος από τη ρουτίνα της οικογενειακής ζωής και λαχταρώντας τις άγριες μέρες στον βάλτο του όταν ο βρυχηθμός του ήταν στεντόρειος και απειλητικός, ο εξημερωμένος Σρεκ το σκάει για λίγες ώρες από τα γενέθλια των βλασταριών του για να πέσει στην παγίδα ενός μοχθηρού απατεώνα μάγου. Ο Ραμπελστίλτσκιν, που τον φθονεί εδώ και χρόνια, του δίνει την επιλογή να γίνει ξανά δράκος για μια μέρα, συνάπτοντας μαζί του ένα συμβόλαιο που θα τον βάλει σε μια τιτάνια περιπέτεια. Σβήνοντας μια μέρα από την πρότερη ζωή του, τον στέλνει στο βασίλειο του Πέρα Πέρα όπου ο ίδιος κυριαρχεί στον θρόνο, τα τέρατα είναι υπό διωγμό, η αγαπημένη του Φιόνα είναι αρχηγός του δρακο-αντάρτικου και οι φίλοι του ούτε που τον αναγνωρίζουν. Πώς θα λύσει τώρα τα μάγια ο γκρινιάρης Σρεκ;

Την απάντηση για την τέταρτη και, απ’ ό,τι φαίνεται, τελευταία, κινηματογραφική περιπέτεια του πράσινου δράκου, τη δίνουν οι συντελεστές της Ντρίμγουρκς ξαναπιάνοντας το παραμύθι του κατά κάποιο τρόπο από την αρχή, εννιά χρόνια μετά την πρώτη του, τρομερά επιτυχημένη πρεμιέρα στη μεγάλη οθόνη. Με την παρουσίαση μιας εναλλακτικής πραγματικότητας που «ξανανιώνει» τους ολίγον γερασμένους από τα κλισέ της τρίτης ταινίας της σειράς, χαρακτήρες, ζωντανεύει εκ νέου και η σπίθα της ιστορίας, έξτρα ενισχυμένη από το τρισδιάστατο σχέδιο. Σκέτη απόλαυση το τελευταίο, χαρίζει ανάγλυφη αίσθηση στις φιγούρες και τη δράση, ενώ οι νέοι ήρωες που μπαίνουν στον χορό της περιπέτειας (από τον κακό Ραμπελστίλτσκιν και τις μάγισσές του έως τη Φιόνα-Ράμπο, τους πολλαπλούς δράκους της αντίστασης και τον χοντρουλό Γάτο Σπιρουνάτο) έχουν αρκετό γούστο για να δώσουν αβάντα στο χιούμορ του στόρι.

Επίτευγμα στο οποίο μεγάλο μερίδιο έχουν και οι ηθοποιοί που χαρίζουν τις φωνές τους με τον Μάικ Μάγιερς ως Σρεκ να κυριαρχεί ως αρχηγός της ομάδας. Θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα, λοιπόν; Περίπου έτσι έχουν τα πράγματα εδώ, χωρίς βέβαια να αποφεύγεται ο πατροπαράδοτος χολιγουντιανός διδακτισμός και να επιτυγχάνεται η μεγάλη ανατροπή που θα προσέδιδε σε αυτό το σίκουελ την αυθάδεια του αρχικού φιλμ ή έστω μια νέα ερμηνεία της πρωτότυπης ιδέας. Σε κάθε περίπτωση, τα χαριτωμένα και φινετσάτα γκαγκς είναι φως φανάρι ότι έχουν δουλευτεί πολύ εδώ, συνθέτοντας ένα χορταστικό καρτούν-υπερπαραγωγή που αποχαιρετά τους φίλους του με το κύκνειο άσμα του σε φορμά 3D.

Σε τούτη την περιπέτεια, την παρέα στα φωνητικά συμπληρώνει, μεταξύ άλλων, ο σεναριογράφος Γουόλτ Ντορν δίνοντας τη φωνή του στον Ρεμπελστίλτσκιν, τον κακό που επινόησαν οι παραμυθάδες αδελφοί Γκριμ.

Αντα Δαλιάκα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ