Μετανοημένο golden boy και η ζωή σε 45 m2

14.01.2011
Το «Πέταγμα του κύκνου», μία διεθνής συμπαραγωγή με την υπογραφή του Νίκου Τζίμα φέρνει στην Ελλάδα την ερχόμενη βδομάδα τους Βρετανούς πρωταγωνιστές Τζέιμς Ντ’ Αρσι, Κολμ Μίνι και Τομ Φρέντερικ. Σε ακόμα μια ελληνική ταινία που δίνει ραντεβού με το κοινό την επόμενη εβδομάδα - τα «45 τετραγωνικά» του Στράτου Τζίτζη- περιγράφεται η νεοελληνική πραγματικότητα στην πόλη...

Το «Πέταγμα του κύκνου», μία διεθνής συμπαραγωγή με την υπογραφή του Νίκου Τζίμα («Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο») στη σκηνοθεσία και το σενάριο, φέρνει στην Ελλάδα την ερχόμενη βδομάδα τους Βρετανούς πρωταγωνιστές Τζέιμς Ντ’ Αρσι, Κολμ Μίνι και Τομ Φρέντερικ.

Θέμα της; Η ιστορία του Αλέξη, ενός «golden boy», που υπηρέτησε το κέρδος αψηφώντας τις συνέπειες. Μόνο που μία φοβερή οικολογική καταστροφή με πολλά ανθρώπινα θύματα και θύτη μία κοινοπραξία πολυεθνικών, ανάμεσά τους και η εταιρεία που διευθύνει ο Αλέξης, τον ξυπνάνε από τη μεγάλη αυταπάτη. Γύρω του εξελίσσεται ένα θρίλερ διαπλοκής που τον σφίγγει σαν μέγγενη και τον οδηγεί σε μια μετωπική σύγκρουση με τους εργοδότες του.

Το καστ της ταινίας συμπληρώνουν ακόμα οι Αμερικανίδες Αλίσια Γουίτ και Λίντα Γκρέι, καθώς και πολλά γνωστά ονόματα Ελλήνων ηθοποιών όπως οι Γιάννης Βούρος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Θανάσης Βέγγος, Αγγελος Αντωνόπουλος, Πέτρος Φυσσούν, Βασίλης Μαυρομάτης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Δημήτρης Αλεξανδρής και πολλοί άλλοι.
«Η ταινία ακολουθεί τους νόμους του Αριστοτέλη περί τραγωδίας», σχολιάζει ο Νίκος Τζίμας. «Ηθελα να κάνω μια ταινία πάνω στα κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα του σήμερα που καίνε», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια να βγαίνουν μεγάλα συναισθήματα, ο έρωτας, η αγάπη, οι αξίες, η φιλία, η ομορφιά της φύσης. Που όλα έχουν απαξιωθεί και χάνονται και μαζί τους χανόμαστε και εμείς», συμπληρώνει. Στο σενάριο έδωσαν τα φώτα τους οι Ανδρέας Φραγκιάς και Θανάσης Βαλτινός, καθώς και οι Μπάμπης Τσικλιρόπουλος, Γιάννης Ξανθούλης, Θάνος Ξηρός και ο Αμερικανός Κρις Φάλον.

Σε ακόμα μια ελληνική ταινία που δίνει ραντεβού με το κοινό την επόμενη εβδομάδα - τα «45 τετραγωνικά» του Στράτου Τζίτζη- περιγράφεται η νεοελληνική πραγματικότητα στην πόλη, αυτήν τη φορά μέσα από τη ζωή μιας εκπροσώπου της γενιάς των 700 ευρώ (στις ημέρες μας το ποσό έχει βυθιστεί ακόμα πιο χαμηλά).

Η Χριστίνα είναι μια εμφανίσιμη 23χρονη όπως και πολλοί νέοι της γενιάς της εργάζεται για τον κατώτερο μισθό και ζει στο πατρικό της καθώς δεν μπορεί να είναι οικονομικά ανεξάρτητη. Ο διακαής της πόθος να ξεφύγει απ’ την επίβλεψη της μητέρας της και να βρει τον εαυτό της μακριά από αυτήν είναι αρκετός για να την κάνει να αψηφήσει την οικονομική κρίση και να αναζητήσει δικιά της στέγη. Υπερβαίνοντας τις οικονομικές δυνατότητες που της προσφέρει ο μισθός της πωλήτριας, βρίσκει ένα διαμέρισμα 45 τετραγωνικών κάπου στην Αχαρνών, σε μια περιοχή γεμάτη ξένους. Ξένη κι αυτή ανάμεσά τους, κάνει τα πρώτα της βήματα προς την ανεξαρτησία.

Η σχέση χρήματος - ελευθερίας μέσα από τη ζωή της νεαρής κοπέλας στην Αθήνα είναι το κεντρικό θέμα της νέας ταινίας του Στράτου Τζίτζη (υπογράφει και το σενάριο), μετά το «Σώσε με» που άνοιξε την τριλογία του σκηνοθέτη για τη γυναίκα και την πόλη. Η ταινία προβλήθηκε στις «Νύχτες Πρεμιέρας», με την πρωτοεμφανιζόμενη σε ταινία μεγάλου μήκους, Έφη Λογγίνου να γοητεύει στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ράνια Οικονομίδου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Θάνος Γραμμένος, Γιώργος Γιαννόπουλος, Ειρήνη Αντύπα και Αντίνοος Αλμπάνης συμπληρώνουν το καστ.