Αγνοούσε εντελώς την ύπαρξη του θεσμού και ανέτρεξε στο αρχείο για να μάθει τι ακριβώς είναι το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου, που του απονεμήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.
«Με ειδοποίησαν ότι επιλέχθηκα για το θεατρικό Νόμπελ της Ευρώπης, αλλά εγώ αγνοούσα την ύπαρξη του βραβείου αυτού. Διάβασα και έμαθα πως είναι η 12η απονομή και σκέφτηκα, "γιατί τόσο αργά;"», δήλωσε ο Γάλλος σκηνοθέτης, Πατρίς Σερό, ο οποίος είναι γνωστός περισσότερο από τις δουλειές του στον κινηματογράφο, ενώ γενικά για τα βραβεία είπε «δεν τα χρειάζομαι, αλλά τα απολαμβάνω».
Αναφερόμενος στο θέατρο τόνισε ότι «διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στις αλλαγές της κοινωνίας, γιατί ακριβώς βρίσκεται σε κίνδυνο. Εχει πάνω από 2.000 χρόνια ιστορίας, αλλά εδώ και έναν αιώνα ανακαλύφθηκε ο κινηματογράφος και ύστερα -τα τελευταία 50 χρόνια- η τηλεόραση. Και εδώ ήρθε η καταστροφή. Η τηλεόραση «σκοτώνει» το σινεμά και το ταλαίπωρο το θέατρο συμπιέζεται κάτω από τους δύο μονομάχους».
Για τη θεατρική πραγματικότητα του Σερό, τη δική του, αλλά κυρίως του κοινού, μίλησε επίσης από τη Θεσσαλονίκη ο Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Βαρλικόφσκι, ο οποίος βραβεύτηκε με το 10ο βραβείο «Νέες θεατρικές πραγματικότητες».
Για τον Βαρλικόσφκι, όσοι κάνουν θέατρο, ασχολούνται με τις εμμονές τους: «Αυτές που έχουν να κάνουν με τη μητέρα, τον πατέρα, τον Θεό, το σεξ και την πατρίδα. Γενικά με ό,τι μας προκαλεί πόνο. Είναι βαρετό να μιλάς μόνο για την ευτυχία, δεν έχει ενδιαφέρον να μοιράζεται κάτι που δεν πονάει», δήλωσε ο 45χρονος σκηνοθέτης και πρόσθεσε: «Το θέατρο πρέπει να μας αγγίζει. Εχω δει πολλά έργα που με συγκλόνισαν. Ενιωσα σαν χρεοκοπημένος μετά, ωστόσο, δεν ήθελα να τα ξεχάσω».
Ο Βαρλικόφσκι μοιράστηκε χθες το βραβείο «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες», που προβάλλει τη δουλειά νέων πρωτοπόρων καλλιτεχνών μαζί με τη Γερμανίδα χορογράφο Σάσα Βαλτς -που απουσίαζε από την τελετή και δεν πήρε το χρηματικό έπαθλο- και την ανατρεπτική σκηνοθετική ομάδα της Γερμανίας «Πρωτόκολλο Ρίμινι», ενώ ειδική μνεία έγινε στο Ελεύθερο Θέατρο της Λευκορωσίας.
Η τελετή λήξης έγινε στο Βασιλικό Θέατρο παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη, αλλά και του Γάλλου πρώην υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, που είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου.
Μαρία Ριτζαλέου
Αγνοούσε εντελώς την ύπαρξη του θεσμού και ανέτρεξε στο αρχείο για να μάθει τι ακριβώς είναι το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου, που του απονεμήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.