Ισπανικός ιμπρεσιονισμός στη Θεσσαλονίκη!

07.04.2008
Έργα ισπανικού ιμπρεσιονισμού για κλασική κιθάρα θα παρουσιάσει ο Gerhard Reichenbach τη Δευτέρα 7 Απριλίου, στις 20:30, στο Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Dewar’s 12 ετών.
Έργα ισπανικού ιμπρεσιονισμού για κλασική κιθάρα θα παρουσιάσει ο Gerhard Reichenbach τη Δευτέρα 7 Απριλίου, στις 20:30, στο Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Dewar’s 12 ετών.

Το πρόγραμμα της βραδιάς που είναι ενταγμένη στον κύκλο «Μουσική στο Φουαγιέ» περιλαμβάνει το «Castillas de España» του Federico Moreno Torróba, το «Suite Valenciana» του Vicente Asencio, το «Mazurka» του Miguel Llobet και τα «Suite España Op. 165» και «Suite Española Op. 47» του Isaac Albéniz. Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν τα «Un Tiempo fué Itálica Famosa» και «Tres piezas españolas» του Joaquín Rodrigo και «Brisas» (Guajira) του Rafael Riqueni. Με εξαίρεση το τελευταίο έργο του προγράμματος, του κιθαρίστα και συνθέτη φλαμένκο μουσικής, Rafael Riqueni, το υπόλοιπο πρόγραμμα αποτελείται από έργα Ισπανών συνθετών που είτε ανήκουν στην εποχή του Μουσικού Ιμπρεσιονισμού (όπως ο Isaac Albéniz και ο Manuel de Falla) είτε επηρεάστηκαν από συνθέτες που την εκπροσώπησαν.

Κατεξοχήν ισπανικό όργανο και μέσα από μια πορεία αιώνων αφού άλλαξε πολλές φορές μορφή και σχήμα, καθιερώθηκε σιγά-σιγά σε όλο τον κόσμο και έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα όργανα. Παρόλο που είναι πολλοί οι συνθέτες της λόγιας μουσικής που την αγάπησαν και έγραψαν έργα γι’ αυτήν -όπως ο Gioacchino Rossini (1792-1868), o Niccolò Paganini (1782-1840), o Franz Schubert (1797-1828) και ο Hector Berlioz (1803-1869)-, ο μεγαλύτερος όγκος έργων για κιθάρα ανήκει σε Ισπανούς συνθέτες. Οι συνθέσεις τους, που καλύπτουν μια περίοδο τεσσάρων σχεδόν αιώνων, ανέδειξαν τις ρυθμικές ιδιαιτερότητες και τα ξεχωριστά ηχοχρώματα της πλούσιας ισπανικής μουσικής.

Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και από τα εκδοτήρια του ΟΜΜΘ, στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ.