«Κούκλες του δρόμου» στο Κέντρο Μελίνα

04.04.2008
«Κούκλες του δρόμου» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας του φωτογράφου Γιάννη Πανούση, που διοργανώνεται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και εγκαινιάζεται την Τετάρτη 9 Απριλίου 2008 και ώρα 19.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης στο Θησείο.
«Κούκλες του δρόμου» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας του φωτογράφου Γιάννη Πανούση, που διοργανώνεται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και εγκαινιάζεται την Τετάρτη 9 Απριλίου 2008 και ώρα 19.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης στο Θησείο.

Επί τρία χρόνια ο φωτογράφος, η αγωνία του και ο φακός του ξαγρυπνούσαν κάθε Σάββατο βράδυ ώστε τα πρωινά της Κυριακής να «αιχμαλωτίσουν», κάπου στο Μοναστηράκι και στο Θησείο, την ομορφιά που εκθέτουν στους πάγκους τους οι παλαιοπώλες.

Οι κούκλες είναι η προϊστορική, αιώνια, θηλυκή ομορφιά.

Δεν φαίνεται να ’ναι τυχαίο ότι οι κούκλες είναι ίσως το αρχαιότερο παιγνίδι στον κόσμο, σ’ όλους τους πολιτισμούς, σ΄ όλες τις φυλές, μαζί και τα κουκλόσπιτα και τα συνοδά μικροσκοπικά έπιπλα.

Ο Γιάννης Πανούσης, εμπνευσμένος και γοητευμένος από τη ρήση του Ντοστογιέφσκι «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο», κυνήγησε την ομορφιά αποκεκαλυμμένη στο πλαστικό σώμα εντός του οποίου «ζουν» οι κούκλες, προσπαθώντας να δει την «ψυχή» τους προτού μολυνθούν από την αγοραία ματιά, από την οφθαλμική αγορά των συλλεκτών.

Γυμνές είτε ενδεδυμένες, φθαρμένες ή άρτι γλυπτουργημένες αναδίδουν το μυστήριο της επαφής τους με τη λαχτάρα και την ανατριχίλα των κοριτσίστικων χεριών που τις κράτησαν και έπαιξαν μαζί τους. Πάνω τους φέρουν απτά τα ίχνη από την αθωότητα της παιδικότητας και τα χάδια της μύησης στη θηλυκότητα.

Ο φακός διεισδύει στα πιο απρόσμενα σημεία, αναδεικνύοντας τις υπόρρητες σημασίες του ευτελούς, το ακριβό του παρελθόν, το απροσδιόριστον του μέλλοντος. Οι κούκλες που «συλλαμβάνει» έχουν τη δική τους ζωή, κινούμενες στα «προάστεια της πλαστής ελευθερίας» του ποιητή, στο φτηνό υλικό τους, πλαστουργημένες για να μεταδώσουν τη χαρά και την ευτυχία σε νεανικές, δροσερές, ζωντανές υπάρξεις.

Η εμπειρία τού φωτογράφου μετεξελίσσεται σε «εμπυρία» ανάβοντας έτσι φωτιές στο ελάχιστο, πυρπολώντας το, φωτίζοντάς το. Γιατί αυτή είναι η δουλειά του φωτογράφου: να αποτυπώσει το βάθος των πραγμάτων, εκεί, που κατά τον Δημόκριτο, κρύβεται η αλήθεια.

Ο Γιάννης Πανούσης, δεκαετίες επαγγελματίας φωτογράφος, ξεσκεπάζει τα στρώματα των εντυπώσεων, αποξύει το παλίμψηστον της κατανάλωσης και καταφέρνει να φτάσει στο βάθος, ταυτίζοντας το έλασσον της κατασκευής με το μέγιστον της δημιουργίας. Δημιουργεί ο ίδιος με το φακό του τη συγκίνηση, φέρνοντας στην επιφάνεια του χαρτιού το ρίγος ξεχασμένων συναισθημάτων.

Οι κούκλες του έχουν ήδη «βιώσει» τον πρώτο κύκλο ζωής τους και τώρα εκτίθενται στη μανία(;), που μπορεί να ’ναι και αγάπη, των κάθε λογής αγοραστών και συλλεκτών.

Είτε ως αθώο φετίχ της ομορφιάς είτε ως πρόξενοι γλυκών αναμνήσεων, οι κούκλες του Γιάννη Πανούση σηματοδοτούν την επιμονή και την υπομονή, το μεράκι και τη δίψα του για δημιουργία, για προσφορά στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

«Εν παντί τα πάντα» έλεγε ο Αναξαγόρας, όλα δηλαδή υπάρχουν μέσα σε όλα. Μέσα στο άψυχο κορμί της κάθε κούκλας εγκαταβιώνει ο αρχέγονος ψυχισμός τού παιδιού, η αθωότητα του και η ομορφιά του. Το θαύμα του παιγνιδιού, η αείχρονη και ζείδωρη γυναίκα.

Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου 2008 και θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά από 9.00-13.00 και από 17.00-21.00 (εκτός Δευτέρας και απογεύματος Κυριακής).

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 34 52 150.